Femeile din Spania au intrat in greva de ziua lor, blocand circulatia trenurilor

Joi, 08 Martie 2018, ora 11:40
3924 citiri
Femeile din Spania au intrat in greva de ziua lor, blocand circulatia trenurilor
Foto: Arhiva Pixabay

Femeile din Spania isi sarbatoresc, joi, Ziua internationala, printr-o greva care a suspendat mai multe trenuri, afectand inclusiv metroul din Madrid, in incercarea de a atrage atentia asupra importantei pe care o au pentru bunul mers al tarii. Actrita Penelope Cruz sustine protestul, printr-o greva domestica.

Un numar de 300 de trenuri nu vor fi functionale, joi, a anuntat ministrul Transporturilor de la Madrid. Greva de 24 de ore, sustinuta de zece sindicate, a fost subiectul a numeroase dezbateri.

Toate femeile din tara au fost rugate sa inceteze lucrul, remunerat sau nu, incluzand asadar si munca domestica, vreme de 24 de ore, pentru a demonstra importanta rolului lor in societate.

Acestea si-ar dori sa blocheze pentru o zi tara, cum au facut-o islandezele intr-o zi de greva memorabila, in 1975.

"Daca noi ne oprim, lumea se opreste", spune sloganul acestei miscari, care se adreseaza tuturor femeilor, scrie The Guardian.

Celebrarea Zilei internationale a femeii are o intensitate aparte anul acesta in Spania, alimentata de repercusiunile miscarii #metoo si de indignarea provocata de mai multe stiri privind violenta sexuala, din ultimele luni.

Decalajul salarial ramane, si el, una dintre problemele majore, la un nivel de 22,86%, potrivit unui studiu al sindicatului UGT, care arata ca femeile castiga mai putin cu 6.000 de euro pe an decat barbatii, pentru aceeasi munca.

Actrita Penelope Cruz este una dintre sustinatoarele grevei, aceasta anulandu-si toate evenimentele publice, pentru a intra in "greva domestica".

Un sondaj efectuat pe un esantion de 1.500 de persoane de coridianul El Pais sugereaza ca 82% sustin greva, in vreme ce 76% cred ca femeile din Spania duc o viata mai grea decat barbatii.

In 2016, la nivelul UE, barbatii au castigat cu 16% mai mult decat femeile.

Cu alte cuvinte, o femeie a primit 84 de eurocenti pentru fiecare euro cu care a fost platit un barbat, arata datele publicate de Eurostat.

Cel mai mic ecart se inregistreaza in Romania (5,2%) si Italia (5,3%), iar cel mai mare este in Estonia, unde femeile castiga, in medie, cu 25% mai putin ca barbatii.

O disparitate semnificativa se mai observa in Cehia si in Germania (ambele cu aproape 22%), dar si in Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#femei tren Spania, #greva femei Spania , #Spania
Comentarii