Europa a devenit un paradis pentru drogurile ieftine din Siria care aduc profituri regimului Bashar al-Assad

Vineri, 15 Septembrie 2023, ora 23:21
2325 citiri
Europa a devenit un paradis pentru drogurile ieftine din Siria care aduc profituri regimului Bashar al-Assad
Captagonul, drogul ieftin preferat în Orientul Mijlociu FOTO / T-online

Europa este un centru cheie de tranzit pentru captagon (un drog ilegal ieftin, popular în Orientul Mijlociu), care îl avantajează direct pe prietenul lui Putin, Bashar al-Assad, în Siria, scrie Politico.

Potrivit unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania, traficanții folosesc din ce în ce mai mult țările europene pentru a trimite tablete de Captagon din Orientul Mijlociu înapoi în Peninsula Arabă.

Captagonul este un drog de tip amfetamină puternic care dă dependență, produs și consumat în principal în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban. Comerțul său ilegal este o afacere estimată la 57 de miliarde de dolari.

Producția de droguri este strâns legată de regimul Assad din Damasc, mulți oficiali sirieni și membri ai familiei Assad având legături cu acest trafic. Potrivit raportului, autoritățile germane spun că traficul de Captagon se află „sub patronajul” regimului Assad.

Drogul este un „colac de salvare financiar” pentru mașina de război a regimului sirian, potrivit guvernului britanic, care a scris la începutul acestui an că fratele dictatorului, Maher al-Assad, „comandă o unitate a armatei siriene care facilitează distribuția și producția de droguri."

La începutul acestui an, UE s-a alăturat Statelor Unite și Regatului Unit pentru a impune sancțiuni sirienilor legate de comerțul cu drogul captagon, inclusiv membrilor familiei Assad, oficialilor armatei siriene și liderilor milițiilor legate de regim.

Hub european de tranzit

Europa nu este o „piață de consum semnificativă” pentru captagon, se arată în raport, deoarece cea mai mare parte a pieței se află în unele țări din Orientul Mijlociu și Peninsula Arabă, în special în Arabia Saudită, unde au fost trimise unele dintre cele mai mari transporturi de captagon în ultimii ani.

Dar, în ciuda lipsei unei piețe pentru aceste droguri, Europa a devenit un centru popular de tranzit.

Potrivit raportului OEDT, care a compilat date din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și România, autoritățile au confiscat numeroase loturi mari de tablete captagon în Europa din 2018, dintre care majoritatea tranzitau în țări din Peninsula Arabică.

Potrivit datelor compilate pentru raport, un total de aproximativ 127 de milioane de pastile și 1.773 de kilograme (în plus 10,6 milioane de pastile) au fost confiscate în țările europene, cea mai mare captură fiind înregistrată în Italia în 2020.

Mărfurile au fost fie expediate direct către țările de destinație, fie descărcate și reambalate în UE.

Raportul a găsit, de asemenea, dovezi ale producției de captagon în Europa, mai ales în Țările de Jos.

Autoritățile olandeze au raportat descoperirea unuia sau a două mari locații de producție pe teritoriul lor, unde tabletele Captagon sunt fabricate din pulbere de amfetamină.

„Nu se crede că producția de tablete captagon este o activitate tipică a producătorilor de medicamente sintetice din țară, ci mai degrabă un mod oportunist de a face bani”, se arată în raport.

Potrivit raportului, în comerțul cu captagon sunt implicați în principal cetățeni sirieni și libanezi – dintre care unii locuiesc în UE, iar alții care vizitează frecvent regiunea – în timp ce rețelele criminale legate de droguri din UE nu par să fie la fel de implicate.

Raportul menționat mai sus solicită un răspuns coordonat al UE pentru a aborda două probleme majore: producția de tablete Captagon în UE; și utilizarea țărilor UE ca zone de tranzit pentru pastilele produse în alte țări.

Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
#Europa, #droguri, #captagon, #Siria, #tranzit, #productie , #Siria