El Mundo: Alegerile din Germania, un scrutin pentru care Putin n-are nevoie de hackeri

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 19:44
4565 citiri
El Mundo: Alegerile din Germania, un scrutin pentru care Putin n-are nevoie de hackeri
Foto: Arhiva (Kremlin)

Autoritatile germane s-au temut ca pe masura apropierii alegerilor legislative din 24 septembrie s-ar putea confrunta cu atacuri cibernetice rusesti, lucru care cel putin pana in prezent nu s-a intamplat.

Cotidianul El Mundo a publicat, joi, un articol in care estimeaza ca Moscova nici nu ar avea nevoie de astfel de operatiuni, intrucat are suficienti prieteni in interiorul sistemului politic german, cel mai notoriu fiind fostul cancelar Gerhard Schroeder.

Pentru a preveni repetarea situatiei din timpul campaniei electorale americane, Agentia de Securitate Cibernetica a guvernului german (BSI) a luat masuri fara precedent.

Aceasta institutie a angajat 180 de experti care se ocupa de protejarea sistemului informatic de vot de eventuale intromisiuni externe, o alta masura fiind crearea unei unitati de securitate cibernetica, in cadrul careia activeaza circa 12.000 de militari si 1.500 de civili.

Astfel de cifre vorbesc de la sine, relevante fiind si cele aproximativ 820.000 de atacuri cibernetice detectate in primele sase luni ale acestui an, asupra retelelor informatice ale Ministerului german al Apararii.

Unii analisti pun aceste atacuri macar partial pe seama unor grupuri de hackeri asociate spionajului militar rusesc, cum ar fi Fancy Bear, presupusul autor al atacului din noiembrie anul trecut asupra retelei societatii Deutsche Telekom si care o luna mai tarziu a sustras un volum impresionant de date din reteaua informatica a Bundestagului.

Ulterior, mai multi politicieni germani s-au declarat siguri ca astfel de episoade se vor repeta in preajma scrutinului din 24 septembrie, idee care a ramas cel putin deocamdata o "legenda urbana", dupa cum afirma Fiodor Lukianov, redactor-sef al revistei "Russia in Global Affaires".

Acesta sustine ca nici macar rusii cei mai patrioti nu cred ca Rusia chiar are capacitatea de a influenta alegerile oriunde doreste.

Putin nu are interesul sa intervina

Una dintre teoriile vehiculate de numerosi analisti este ca Vladimir Putin nu are interesul ca Guvernul de la Berlin sa fie format de cele doua partide care apara cel mai deschis Rusia, respectiv formatiunea populista Alternativa pentru Germania (AfD) si, la cealalta extrema a esichierului politic, Die Linke (Stanga).

Ambele formatiuni cer ridicarea sanctiunilor instituite de UE impotriva Rusiei si ambele concureaza pentru votul electoratului format din cei 2,5 milioane de germani de origine rusa.

In opinia unor experti ai think-tank-ului Deutsche Gesellschaft fur Auswartige Politik, o optiune mai interesanta pentru Putin este chiar cea pe care o arata sondajele, acesta fiind motivul pentru care, sustin acei experti, Kremlinul nu a recurs la "ciberpolitica".

Relatia dintre Merkel si Putin, amestec de admiratie si neincredere

Cancelarul german, care si-a petrecut copilaria in fosta RDG, stapaneste istoria si limba rusa.

La randul sau, Putin, fost spion KGB in RDG, stie de asemenea foarte bine limba germana si specificul Germaniei.

Iar cu Merkel din nou in fruntea unui guvern la Berlin, Putin impusca mai multi iepuri dintr-un foc. Primul ar fi ca nimeni nu l-ar mai putea acuza ca se agata de putere, in conditiile in care chiar un lider occidental devine cancelar pentru a patra oara.

Pe de alta parte, lui Putin ii convine lipsa empatiei dintre Angela Merkel si presedintele american Donald Trump.

In al treilea rand, Kremlinul are deja sustinatori in interiorul sistemului politic german. Cel mai cunoscut este fostul cancelar Gerhard Schroeder, care desi a parasit politica pentru a se dedica afacerilor cu societati strategice ruse, are in continuare o influenta in interiorul Partidului Social-Democrat german (SPD) si a facut deschis campanie in favoarea candidatului acestei formatiuni pentru postul de cancelar, Martin Schulz.

Anul trecut, Putin a participat la un dineu la Sankt Petersburg impreuna cu Schroeder si cu actualul ministru german de Externe si fost presedinte al SPD, Sigmar Gabriel.

Acesta din urma s-a declarat favorabil "relaxarii" sanctiunilor impotriva Rusiei, pozitie impartasita de formatiunile AfD si Die Linke, in timp ce liberalii din FDP considera ca anexarea Crimeii de catre Rusia trebuie vazuta ca o "solutie tranzitorie permanenta".

Asadar, Rusia poate fi multumita de orice combinatie guvernamentala ce ar rezulta dupa alegerile din 24 septembrie.

Citeste si:

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Putin hackeri alegeri Germania, #Putin Merkel alegeri Germania , #alegeri Germania