Discutii la Chisinau despre reluarea negocierilor privind conflictul din Transnistria

Sambata, 14 Martie 2015, ora 13:59
2286 citiri
Discutii la Chisinau despre reluarea negocierilor privind conflictul din Transnistria
Foto: Gazeta de Navodari

Noul premier moldovean Chiril Gaburici se intalneste sambata cu liderul separatist prorus Evgheni Sevciuk la Chisinau pentru a discuta despre reluarea negocierilor cu privire la solutionarea conflictului inghetat din Transnistria.

Sevciuk a declarat in trecut ca va fi pregatit sa discute despre o solutionare politica a conflictului si despre statutul regiunii separatiste proruse Transnistria numai dupa rezolvarea tuturor problemelor sociale, economice si "umanitare", relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina electronica.

Chisinaul l-a criticat pe liderul transnistrean pentru adoptarea acestei pozitii, afirmand ca urmareste sa obtina intelegeri si conditii care sa consolideze pretentiile separatiste.

Transnistria si-a declarat independenta de fata de Republica Moldova in 1990, dupa care a infruntat autoritatile moldovene intr-un razboi, in 1992. Independenta regunii separatiste proruse nu a fost recunoscuta de niciun stat, inclusiv Rusia.

Moscova mentine aproximativ 1.200 de militari in regiune, in pofida solicitarilor repetate ale Chisinaului de a a-i retrage.

John McCain avertizeaza: Contingentul rus din Transnistria ar putea ataca orasul ucrainean Odesa

Armata rusa ar putea ataca orasul ucrainean Odesa oricand, utilizand militarii stationati in Transnistria, a avertizat senatorul republican american John McCain.

"Daca Vladimir Putin va crede ca poate scapa usor dupa criza din Ucraina, fara a plati niciun pret, va incerca sa atace orasul Odesa din Republica Moldova. Rusia are 1.400 de militari, un asa-numit contingent de pace, in Transnistria", a declarat senatorul republican John McCain intr-un interviu acordat postului ucrainean TSN.

"Putin a ocupat deja estul Ucrainei, iar acum ne putem astepta la noi atacuri, inclusiv asupra orasului Mariupol", a adaugat McCain, potrivit site-ului UkraineToday.

Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in martie 2014, dupa inlaturarea, pe fondul unor proteste sangeroase, a regimului prorus ucrainean condus de Viktor Ianukovici.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#conflict Transnistria Chisinau, #negocieri Transnistria Chisinau , #Chisinau