Directorul liceului roman din Tiraspol, retinut: Macovei suna la Bruxelles, EBa va semnala cazul in PE

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 19:09
2050 citiri
Directorul liceului roman din Tiraspol, retinut: Macovei suna la Bruxelles, EBa va semnala cazul in PE

La scurt timp dupa retinerea directorului singurului liceu romanesc din orasul transnistrean Tiraspol, europarlamentarul roman Monica Maconvei a semnalat ca detine informatii conform carora acesta ar fi fost si arestat.

"Am primit informatii ca domnul Ion Iovcev, directorul liceului roman 'Lucian Blaga' din Tiraspol, a fost arestat acum circa o ora de fortele de securitate din regiunea Transnistreana.

Se pare ca domnul Iovcev si contabila liceului sunt invinuiti ca aveau asupra lor valuta straina, adica lei moldovenesti, care, in realitate, reprezentau salariile profesorilor primite de la autoritatile din Chisinau", a scris Monica Macovei pe blogul sau, precizand ca va suna la autoritatile de la Chisinau si Bruxelles.

Ulterior, Monica Macovei a revenit cu informatii despre situatia in care se afla directorul Iovcev: "Maine Ion Iovcev, directorul liceului roman Lucian Blaga din Tiraspol, e convocat la Procuratura. Monitorizez situatia si va tin la curent".

Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol, retinut de militie: E acuzat de contrabanda

La randul sau, europarlamentarul Elena Basescu a precizat ca va semnala abuzurile in Parlamentul European, dupa cum reiese dintr-o postare de pe pagina sa de Facebook.

"Iata ca abuzurile asa-numitelor autoritati de la Tiraspol, indreptate impotriva scolilor cu predare in limba romana, continua. Deblocarea conturilor liceului a fost doar un mod de a distrage atentia de la incalcarile dreptului la educatie in limba romana.

Voi semnala aceste evolutii in cadrul dezbaterii de maine din Parlamentul European pe marginea rezolutiei pe care am initiat-o alaturi de colegul meu Cristian Preda si care priveste dreptul la educatie in regiunea transnistreana", a scris fiica cea mica a presedintelui pe pagina sa de Facebook.

Si fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a reactionat la masurile dispuse de autoritatile de la Tiraspol in cazul directorului liceului romanesc, solicitand interventie diplomatica.

"Continua abuzurile la adresa scolilor romanesti din regiunea separatista Transnistria. Retinerea directorului liceului 'Lucian Blaga' din Tiraspol, a contabilei si soferului institutiei este o provocare care poate tensiona situatia. Guvernul de la Chisinau, OSCE si mediatorii conflictului transnistrean trebuie sa intervina diplomatic pentru eliberarea celor trei si incetarea acestor presiuni", a precizat Predoiu.

Directorul singurului liceu romanesc din localitatea transnistreana Tiraspol, Ion Iovcev, a fost retinut, miercuri, de militie, in timp ce aducea de la Chisinau banii pentru salariile profesorilor. De asemenea, impreuna cu acesta au mai fost retinuti contabilul si un sofer al liceului Lucian Blaga.

Basescu suna alarma pentru elevii romani din Transnistria: E inacceptabil! Cere interventia OSCE

Presiunile asupra conducerii liceului romanesc "Lucian Blaga" au inceput dupa ce, pe 1 decembrie, directorul Iovcev si vicedirectoarea liceului, Raisa Padureanu, au facut Hora Unirii in jurul Guvernului de la Chisinau.

La cateva zile dupa acest moment, pe data de 5 decembrie 2013, Iovcev s-a trezit in birou cu doi militieni si un KGB-ist, acestia cerandu-i socoteala pentru evidentele contabile ale institutiei de invatamant.

I.S.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#director liceu Tiraspol retinut, #director liceu Tiraspol arestat, #Monica Macovei director liceu Transnistria, #Elena Basescu director liceu Transnistria , #Moldova