Desi a acuzat-o de imperialism, Viktor Orban le cere maghiarilor sa se roage pentru un nou mandat al lui Merkel

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 15:30 4152 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat vineri ca se roaga pentru victoria Angelei Merkel la alegerile parlamentare prevazute pentru duminica in Germania, in pofida divergentelor sale cu cancelarul german in dosarul privind refugiatii.

"Putem sa ne rugam in liniste pentru ca mandatul cancelarului in exercitiu sa fie prelungit, deoarece, dintr-un punct de vedere ungar, aceasta este cea mai buna optiune dintre cele existente", a declarat Orban intr-o alocutiune la radio.

Viktor Orban, care se opune puternic primirii de migranti, i-a reprosat lui Merkel ca a provocat un flux masiv de refugiati catre Europa in 2015, ademenindu-i cu posibilitatea ca vor primi azil in Germania. El a acuzat-o in acea vreme pe Angela Merkel de "imperialism moral".

La inceputul lunii septembrie, Angela Merkel considera "inacceptabil" ca Budapesta sa refuze aplicarea unui plan european de repartizare a refugiatilor, pe care Orban a incercat, in zadar, sa-l conteste la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

In pofida acestor divergente, Angela Merkel, al carei partid Uniunea Crestin-Democrata (CDU) este aliat al Fidesz, formatiunea lui Orban, in Parlamentul European, "este mai prietenoasa cu ungurii" decat Martin Schulz, adversarul sau social-democrat, "care ne-a insultat", a subliniat vineri liderul de la Budapesta.

In iunie, Schulz a acuzat indeosebi Budapesta ca spune "Da, multumesc" subventiilor europene, dar raspunde cu "Nu, multumesc" solidaritatii referitoare la gestionarea problemei refugiatilor.

Merkel este considerata favorita pentru obtinerea unui al patrulea mandat de cancelar la scrutinul de duminica.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News