Der Spiegel: Siegfried Muresan va fi viitorul comisar european propus de Romania

Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 19:30
14237 citiri
Der Spiegel: Siegfried Muresan va fi viitorul comisar european propus de Romania
Foto: Arhiva Facebook/Siegfried Muresan

Conditia egalitatii de gen in viitoarea Comisie Europeana (CE) condusa de Ursula von der Leyen a picat si sunt toate semnele ca nu va exista o respingere in Parlamentul European din cauza acestui calcul, in cazul in care si Romania, la fel ca Franta, ar propune un candidat barbat, nu femeie, sustine cotidianul german Der Spiegel.

In articolul cu titlul "Cota e moarta", Der Spiegel citeaza europarlamentari din PPE, dar si socialisti care spun ca nerespectarea 100% a acestei conditii autoimpuse de Ursula von der Leyen nu ar constitui un motiv pentru ca viitoarea CE sa treaca la vot in Parlamentul European si sa intre in functiune cat mai repede.

"11 femei, 16 barbati", scrie Der Spiegel, acesta fiind rezultatul preconizat dupa ce Franta a inlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsa in PE, cu Thierry Breton, iar noua propunere a Romaniei se anunta a fi tot un barbat.

Cotidianul german scrie ca europarlamentarul PNL Siegfried Muresan este vizat pentru postul de comisar european din partea Romaniei, conform unor surse apropiate familiei popularilor europeni (PPE), din care face parte si presedintele ales al CE, Ursula von der Leyen.

"Nominalizarea nu a fost inca facuta, Romania neavand un guvern instalat dupa caderea cabinetului PSD, la inceputul lunii octombrie. Insa presedintele PNL Ludovic Orban, premierul desemnat cu formarea unui nou guvern, vrea sa isi prezinte marti ministrii in Parlament si sa obtina votul de investitura miercuri.

Daca el va fi confirmat ca premier, Siegfried Muresan va fi viitorul comisar european propus de Romania, asa cum se aude de la Bucuresti", scrie cotidianul citat.

Intrebarea care se pune acum este legata de ce se va intampla in Parlamentul European. "In orice caz, Comisia nu va pica la vot din cauza nerespectarii cotei de gen", scrie Der Spiegel. "Ar fi de inteles pentru toata lumea", a declarat in PE Jens Geier, seful delegatiei germane din grupul socialistilor.

De asemenea, europarlamentarul CDU Andreas Schwab a precizat: "Nu cred ca PPE va respinge Comisia din acest motiv", mai scrie cotidianul german.

Verzii, insa, sunt mai sceptici, europarlamentarul Ska Keller sustinand ca, "daca jumatate din populatia UE e formata din femei, atunci la fel ar trebui sa fie si la nivelul leadershipului politic". De altfel, Ska Keller s-a aratat mirata ca Franta nu a gasit o femeie competenta pentru a fi propusa comisar european.

Insa exemplul dat de presedintele Macron reprezinta un argument pentru Romania sa propuna un barbat, scrie Der Spiegel. "Franta a pus competenta candidatului mai presus de genul sau. Romania va face exact la fel", sustine Bucurestiul.

Articolul mai vorbeste si despre echilibrul dintre familiile politice si arata ca Transporturile au fost promise guvernului socialistilor, care a cazut, acest lucru putand sa nu mai ramana valabil.

Der Spiegel il prezinta pe Siegfried Muresan drept o persoana cu experienta, cu "picioarele pe pamant", nu un conservator dur, ci unul cu care "se poate lucra bine", dupa cum au declarat lideri din randul socialistilor. Iar pentru social-democrati este foarte important ca noua Comisie sa fie votata cat mai rapid si sa se apuce de treaba.

"In plus, Ursula Von der Leyen va fi bucuroasa sa primeasca, in sfarsit, nominalizarea Romaniei si sa nu mai astepte o alta propunere din partea partidelor atat de divizate de la Bucuresti", se arata in incheierea articolului citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Siegfried Muresan comisar european, #Comisia Europeana Romania, #comisar Romania Ursula Leyen , #Comisia Europeana