Cancelarul austriac Sebastian Kurz, suspectat de fapte de corupție, şi-a anunţat demisia

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 21:31
3359 citiri
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, suspectat de fapte de corupție, şi-a anunţat demisia
Cancelarul Sebastian Kurz a demisionat

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara, informează AFP.

Kurz a indicat într-o declaraţie către mass-media că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său, potrivit Reuters.

El a explicat că se retrage pentru "stabilitatea" ţării, respingând în acelaşi timp "acuzaţiile false".

Kurz intenţionează să rămână liderul partidului său conservator şi să preia conducerea acestuia în parlament, a adăugat acesta.

Acesta neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi a spus că doreşte să continue guvernarea cu partenerul de coaliţie, Verzii. Dar partidul de stânga a afirmat că investigaţia la care este supus Kurz este incompatibilă cu postul de cancelar şi a cerut partidului acestuia să numească un succesor ”dincolo de orice reproş”.

Verzii au început vineri discuţii cu trei partide de opoziţie, care au cerut demisia lui Kurz, intenţionând să depună una sau mai multe moţiuni de cenzură împotriva acestuia, într-o sesiune specială a Parlamentului care va avea loc marţi. Pentru ca moţiunea să treacă, Verzii trebuie să o susţină.

”În aceste condiţii voi crea condiţiile pentru a pune capăt blocajului, pentru a preveni haosul şi a asigura stabilitatea”, a afirmat Kurz într-o declaraţie.

Acesta a adăugat că intenţionează să rămână liderul partidului şi să devină liderul parlamentarilor săi în Parlament. Ca lider al partidului, el îl propune pentru funcţia de cancelar pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg.

Verzii trebuie să anunţe dacă îl vor accepta pe Schallenberg în funcţia de cancelar. Presa austriacă a scris, înainte de anunţul lui Kurz, că acesta va demisiona doar temporar. Kurz nu a afirmat acest lucru dar a spus că se va apăra în justiţie.

”Mai mult decât orice... desigur că mă voi folosi de oportunitatea de a respinge şi de a infirma acuzaţiile care mi s-au adus”, a spus cancelarul. Kurz este suspectat că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă, a anunţat miercuri Parchetul într-un comunicat.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
#kurz, #Cancelar, #Austria, #coruptie, #demisie , #Austria