De ce nu a fost inchis metroul din Bruxelles dupa atentatele de pe aeroport

Vineri, 13 Mai 2016, ora 09:561655 citiri
De ce nu a fost inchis metroul din Bruxelles dupa atentatele de pe aeroport
Foto: Pixabay

Politia federala belgiana a ordonat inchiderea metroului din Bruxelles dupa producerea exploziilor de pe aeroport, dar ordinul, emis oricum prea tarziu, nu a ajuns la cei responsabili.

Dezvaluirile au fost facute in comisia parlamentara care investigheaza modul in care au fost comise atentatele teroriste din 22 martie si daca existau posibilitati de a le preveni, relateaza CNN.

Teroare la Bruxelles: Filmul unei zile cumplite - explozii la aeroport si metrou, zeci de morti si sute de raniti (Foto Video)

Saptamana aceasta a fost audiat Jo Decuyper, seful politiei transporturi pe cale ferata pentru regiunea Bruxelles-ului, care a spus ca, dupa producerea celor doua explozii pe aeroportul Zavantem, soldate cu 16 morti, a fost informat, la ora 8.03, de surse militare, ca este vorba de atacuri sinucigase.

In urma atacurilor de pe aeroport a fost emisa o alerta, la ora 8.50, de Centrul Federal de Criza al Belgiei, ce includea si ordinul inchiderii metroului si principalelor gari din Bruxelles, care insa nu a ajuns la autoritatile competente.

Ulterior, la ora 9.07, Decuyper a primit un mail de la politia federala in care i se ordona sa inchida metroul pana la ora 12.00, insa nu a vazut mesajul, care i-a fost trimis pe adresa personala.

A urmat explozia de la metrou, din statia Maelbeek, la ora 9.11, in care au murit alte 16 persoane.

Totusi, si daca ar fi vazut mesajul, Decuyper nu ar mai fi avut ce face, deoarece evacuarea retelei de metrou dureaza "minimum 30 de minute", a explicat el comisiei.

Atentatele de la Bruxelles au avut loc la patru zile dupa arestarea in acest oras a lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie in comiterea atentatelor de la Paris, din 13 noiembrie, inculpat in capitala Frantei.

Salah Abdeslam sustine ca un frate l-a implicat in atentatele de la Paris fara sa ii spuna ce au de gand sa faca

Alti doi barbati - suedezul Osama Krayem si belgianul de origine marocana Mohamed Abrini, ambii arestati in aprilie la Bruxelles - sunt suspectati in legatura cu ambele atentate.

Atentate la Bruxelles: Mohamed Abrini se apara in instanta: spune ca n-ar fi omorat "nici macar o musca"

Cine e K.O., unul dintre teroristii de la Bruxelles - Un musulman obisnuit, radicalizat "brusc si neasteptat"

L.M.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News