De ce merge premierul Olandei cu bicicleta la birou

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 09:23
14310 citiri
De ce merge premierul Olandei cu bicicleta la birou
Foto: captura Twitter / @Cycling_Embassy

Daca pentru multi lideri de tara aproape orice deplasare implica limuzine blindate si coloane oficiale, premierul Olandei, Mark Rutte, acelasi care in urma cu un an facea senzatie in presa internationala dand cu mopul, prefera sa mearga la serviciu cu bicicleta cat de des poate.

Biroul prim-ministrului se afla in complexul de cladiri Binnenhof din centrul orasului Haga, care gazduieste si Parlamentul olandez, situat langa lacul Hofvijver. Dar peisajul cu farmec medieval de care se poate bucura nestingherit este doar unul dintre motivele pentru care alege sa pedaleze aproape in fiecare dimineata.

"Timp de zece ani nu am pedalat prea mult. Insa de doi ani detin din nou o bicicleta si, atunci cand vremea imi permite, merg cu ea la birou", a spus Rutte pentru World Economic Forum.

Olandezii sunt cunoscuti in toata lumea pentru pasiunea lor pentru mersul pe bicicleta - si dati tot mai des ca exemplu pentru promovarea mijloacelor alternative de transport.

In 2018, in Olanda, tara cu 17 milioane de locuitori, existau 23 de milioane de biciclete. Mai mult de un sfert din deplasari se fac aici pe bicicleta si multe dintre ele catre serviciu si inapoi acasa. Prim-ministrul tarii serveste, se vede, si drept prim exemplu de conduita.

"Suntem o tara mica. Trebuie sa ajungem din punctul A in punctul B. Putem lua, desigur, o masina, insa avem aglomeratia si impactul asupra mediului. Din timpuri vechi, de la sfarsitul secolului al XIX-lea aproape, ne-am obisnuit sa luam bicicleta", explica Rutte.

Deplasarile pe doua roti sunt facilitate de relieful plat al tarii, insa autoritatile olandeze nu s-au culcat pe o ureche, ci au creat o infrastructura de transport care sa incurajeze si mai mult mersul pe bicicleta.

Olanda are in prezent peste 35.000 de benzi pentru biciclete, iar in Utrecht a fost construita cea mai mare parcare subterana pentru biciclete.

Insusi Rutte este impresionat de cat de eficient este sistemul.

"Am fost uimit sa vad cat de multe semafoare dedicate si cat de multe benzi pentru biciclete avem acum - mult mai multe decat in urma cu zece ani", a marturisit el.

Beneficiile mersului pe bicicleta ca sport national in Olanda sunt vizibile pe mai multe planuri.

Este vorba, o data, de imbunatatirea starii de sanatate a locuitorilor. Astfel, conform unui studiu din 2015, mersul pe bicicleta previne anual 6.000 de decese timpurii in Olanda, in contextul in care aceasta activitate reduce riscul aparitiei unor afectiuni precum diabetul si bolile cardiovasculare si duce la imbunatatirea starii mintale.

Acest lucru se traduce finaciar prin economii de peste 20 de milioane de dolari la bugetul statului.

Nu in ultimul rand si deloc neglijabil, sunt beneficiile pentru mediu. Folosind bicicleta in locul masinii se previne eliberarea in atmosfera, in medie, a 150 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

"Intreg sistemul ii indeamna pe oameni sa foloseasca aceasta alternativa foarte sanatoasa", a mai spus Rutte.

C.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#premier Olanda bicicleta birou, #Mark Rutte bicicleta, #Olanda biciclete , #Olanda