De ce are Olanda atat de putini detinuti incat inchiriaza altor tari locuri in inchisori

Luni, 30 Decembrie 2019, ora 08:44
13715 citiri
De ce are Olanda atat de putini detinuti incat inchiriaza altor tari locuri in inchisori
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca in majoritatea tarilor civilizate ale lumii amenintarea unui strain cu cutitul ar atrage dupa sine o lunga perioada de incarcerare pentru atacator, in Olanda lucrurile stau putin diferit.

Aici, multi dintre cei care comit astfel de acte de violenta nu sunt trimisi la inchisoare, ci sunt inscrisi in schimb intr-un program in care sunt tratate persoanele cu probleme psihice, aflam dintr-un reportaj The Guardian.

"Nu tratam doar persoane care sufera de depresie. Sunt oameni cu vulnerabilitate psihotica, cu autism, cu dificultati severe de invatare, de multe ori in combinatie cu tulburari grave de personalitate, dependente, probleme financiare si familiale, care sunt adeseori traumatizati. Nimeni nu ar incuviinta infractiunile sau actele de violenta comise, insa in spatele lor exista o lume trista. Daca vrei sa repari asta, vei avea nevoie de mult timp", spune Hommo Folkerts, psiholog criminalist si persoana de sprijin in cadrul programului.

Ca urmare a reducerii drastice a numarului de pedepse cu inchisoarea, Olanda, care are o rata de incarcerare de 54,4 la 100.000 de locuitori, a treia in topul celor mai mici din Europa, se confrunta cu o situatie neobisnuita, scriu jurnalistii britanici: nu are suficienti prizonieri pentru a-si umple inchisorile, asta chiar si in conditiile in care le inchiriaza locuri Norvegiei si Belgiei.

Din 2014, a desfiintat 23 de inchisori, care au fost transformate in aziluri, hoteluri si chiar locuinte. Numarul prizonierilor a scazut de la 42.000 in 2008 la 31.000 in 2018, in timp ce infractiunile inregistrate s-au redus cu 40% in perioada mentionata, la 785.000 anul trecut, evolutii pe care expertii le numesc "nemaivazute" in lumea occidentala.

Acestia pun declinul pe seama unor factori precum aplicarea mai frecventa de amenzi ori medierea. Faptul ca tara inregistreaza un declin al numarului de barbati tineri si ca acestia stau tot mai mult pe internet sunt alte motive invocate.

Exista totodata in Olanda un program de reabilitare special, cunoscut ca TBS.

"TBS este o institutie unica in lume. In multe tari exista posibilitatea de a alege: oamenii sunt considerati responsabili pentru faptele lor si sunt trimisi la inchisoare; sau nu sunt - si sunt internati intr-o institutie psihiatrica. Noi avem o institutie psihiatrica care este parte a sistemului de justitie penala pentru oameni care au lipsa de discernamant sau cu discernamant diminuat", explica Miranda Boone, profesor de criminalistica la Leiden University.

Exista anumite conditii pentru a ajunge aici: infractiunea comisa trebuie sa fie sanctionata cu o pedeapsa cu inchisoarea de minimum patru ani si trebuie sa existe o probabilitate foarte ridicata de recidiva, scopul programului fiind acela de a face posibila reintegrarea in societate. Daca se considera ca acest lucru nu este posibil, oamenii pot fi transferati in cele din urma catre un spital obisnuit de inalta securitate, unde sunt internati pe o perioada nedeterminata.

In cadrul TBS, oamenii primesc tratament pentru afectiunile despre care se considera ca au avut un rol in comiterea infractiunii, uneori dupa ce au executat si o pedeapsa cu inchisoarea, fiind evaluati din doi in doi ani de un judecator, care decide daca tratamentul trebuie sau nu sa fie extins. Aceasta forma de detentie dureaza in medie doi ani.

Functioneaza? In timp ce societatea cere deseori pedepse mai aspre, clinici de sanatate mintala ca Inforsa sustin ca au observat un declin al ratei de recidiva ca urmare a tratamentului.

Potrivit psihologului Miriam van Driel, care lucreaza cu cei condamnati in cadrul TBS, cea mai logica abordare este cea umana: "Modul in care te porti cu oamenii, inclusiv in inchisoare, va face o mare diferenta in ceea ce priveste intoarcerea lor in societate. Daca ii tratezi ca pe niste caini, se vor comporta ca niste caini, dar daca ii tratezi ca pe fiinte umane, se vor comporta ca fiinte umane".

Au existat insa si cazuri in care sistemul a dat gres in mod tragic. Potrivit Libertatea, si olandezul Johannes Visscher, care a ucis o fetita de 11 ani din comuna Gura Sutii, a fost condamnat in trecut la detentie intr-o clinica in cadrul sistemului TBS.

C.S.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Olanda detinuti putini, #Olanda program tratament psihiatric detinuti , #Olanda