De ce are nevoie Tara Motilor de reprezentanta la Bruxelles

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 20:40
3959 citiri
De ce are nevoie Tara Motilor de reprezentanta la Bruxelles
Foto: Facebook/Victor Negrescu

Europarlamentarii Victor Negrescu si Emilian Pavel au lansat, sambata, la Bruxelles, Delegatia Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului, un demers prin care vor fi promovate, prin evenimente periodice, valorile culturale si oportunitatile economice ale zonei de Vest a Romaniei.

"Primul proiect pe care-l lansam chiar astazi este un proiect dedicat deja unor branduri, unor identitati locale pe care oamenii din alte tari nu le cunosc. Este practic logica initiala cu care am pornit acest proiect, ma refer la Tara Motilor", a declarat Victor Negrescu.

Lansarea a avut loc in debutul celei de-a X-a editii a Festivalului "Primavara Romaneasca la Bruxelles", eveniment la care au fost prezenti ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, deputatii social-democrati Ioan Dirzu, Dorel Caprar si Catalin Tiuch, vicepresedintii Consiliilor judetene din Bistrita Nasaud - Alexandru Pugna si Maramures - Gabriel Zetea, presedintele PSD Bihor - Ioan Mang, primari si viceprimari.

"Este o Delegatie prin care vrem sa reprezentam zona de vest a Romaniei la Bruxelles, pe langa Uniunea Europeana, asa cum o fac si altii", a declarat Victor Negrescu.

Europarlamentarul a subliniat ca acest proiect este posibil datorita sprijinului venit din partea comunitatii romanesti din Belgia. El a explicat ca exista in total peste 400 de reprezentante regionale sau locale din toata Europa la Bruxelles.

"Cand am ajuns aici, am observat ca celelalte zone din Europa sunt reprezentate la Bruxelles. Exista in total peste 400 de reprezentante regionale sau locale din toata Europa la Bruxelles, reprezentante care joaca acest rol, de a crea un dialog intre interesul local si interesul european, pentru ca atunci cand este vorba de atragerea fondurilor europene, de promovarea interesului national, inclusiv al Romaniei, este important sa se vada si ceea ce are de oferit o tara, cu particularitatile si traditiile sale", a declarat Victor Negrescu.

Europarlamentarul a adaugat ca prin acest demers urmeaza ca zona de Vest a Romaniei sa fie mai bine cunoscuta.

Victor Negrescu a mentionat ca deja exista un site dedicat acestui proiect, in limbile engleza si romana.

"Vrem sa organizam evenimente in care promovam lucruri care nu sunt cunoscute la nivelul Uniunii Europene, sa facem in asa fel incat o parte din aceasta informatie sa ajunga, prin reteaua Ministerului de Externe si reprezentantele Romaniei peste hotare, in asa fel incat intr-adevar toata reteaua de diplomati sa cunoasca ce inseamna zona de vest a Romaniei, care sunt traditiile, sa reusim sa realizam un plan foarte clar al posibilitatilor de investitii pentru zona respectiva, atat pentru crearea de locuri de munca, cat si investitii in turism", a declarat Negrescu.

El si-a exprimat dorinta ca si alte zone din tara sa fie reprezentate astfel la Bruxelles, mentionand ca va sustine orice demers similar.

Plan de bataie pentru Tara Motilor

Europarlamentarul vrea sa realizeze un plan foarte clar al posibilitatilor de investitii pentru Tara Motilor, atat pentru crearea de locuri de munca, cat investitii in turism, in asa fel incat cei interesati sa poata sa cunoasca ce oportunitati sunt si care este sprijinul acordat de oamenii din zona, in asa fel incat sa nu para o chestiune abstracta a investi in zona muntilor Apuseni, ci o chestiune concreta.

Negrescu a mentionat ca exista deja o strategie stabilita.

"Primul demers pe care o sa-l facem este ca, impreuna cu agentiile de turism care vand pachete turistice in Romania, sa existe la aceste agentii oferta pentru promovarea ofertelor turistice din zona muntilor Apuseni, ceea ce nu exista in momentul de fata la aceste companii.

Al doilea demers pe care o sa-l facem este sa planuim impreuna in interiorul Parlamentului European o dezbatere despre ce inseamna practic zonele montane si, in mod special, ce inseamna zona Muntilor Apuseni pentru Romania, si cum ar putea Uniunea Europeana sa contribuie cu investitie si cu fonduri pentru a ajuta aceste zone care practic traiesc o reconversie profesionala, la o schimbare de zona monoindustriala sau poate miniera catre un nou profil de dezvoltare economica, o dezvoltare bazata pe turism", a declarat acesta.

Victor Negrescu a adaugat ca se va incerca crearea unei forme de branduire, de etichetare, si a produselor din zona si a ofertelor turistice si a tot ce inseamna activitati in acele zone in asa fel incat ele sa fie cunoscute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Transilvania promovare speciala Bruxelles , #Bruxelles