Curtea de Justitie a UE condamna Ungaria pentru legea care aducea constrangeri Universitatii Central Europene, fondata de Soros

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 12:262085 citiri
Curtea de Justitie a UE condamna Ungaria pentru legea care aducea constrangeri Universitatii Central Europene, fondata de Soros
Foto: Facebook/ The European Court of Justice

Ungaria, aflata in disputa cu Bruxellesul in legatura cu statul de drept, a fost condamnata marti de justitia europeana pentru legea privind universitatile straine, care a constrans Universitatea Central Europeana (CEU), fondata de George Soros, sa isi mute cea mai mare parte a activitatilor la Viena, relateaza AFP.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigentele impuse de Budapesta Universitatii Central Europene, fondata de finantistul american de origine ungara, si altor universitati straine. CJUE a cerut Ungariei sa respecte regulile europene.

Judecatorii de la Luxemburg au urmat avizul dat de avocatul general la inceputul lunii martie. Conditiile introduse de Ungaria pentru a le permite unitatilor de invatamant superior sa isi exercite activitatile pe teritoriul sau sunt "incompatibile cu dreptul Uniunii", afirma instanta intr-un comunicat.

Universitatea Central Europeana, fondata de George Soros, tinta a atacurilor premierului ungar Victor Orban, si-a mutat in noiembrie 2019 cea mai mare parte a activitatilor in capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universitatile straine implantate in Ungaria sa dispuna de un campus si de un ciclu de studii in tara lor de origine.

Legea cere, intre altele, incheierea unei conventii internationale cu statul de origine al universitatii. CEU a fost fondata in conformitate cu dreptul statului american New York.

Cerintele noii legi din Ungaria contravin dispozitiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene in legatura cu libertatea academica, libertatea de a crea unitati de invatamant superior si libertatea antreprenoriala, sustine CJUE in decizia sa.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban este in disputa cu UE in legatura cu statul de drept.

Parlamentul European a acuzat Budapesta de "incalcarea grava" a valorilor UE si a activat o procedura in cadrul Articolului 7 al Tratatului UE, care poate in teorie sa duca la sanctiuni.

Primul raport privind respectarea statului de drept in tarile din UE, prezentat la sfarsitul lui septembrie de Comisia Europeana, a fost extrem de critic fata de Ungaria si Polonia, doua tari unde efectele reformelor din justitie starnesc "ingrijorari puternice".

Statele membre ale UE au adoptat un dispozitiv pentru a conditiona acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept, o premiera in UE. Ungaria si Polonia au votat impotriva.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News