Curtea Constitutionala din Germania suspenda ratificarea planului european de relansare

Vineri, 26 Martie 2021, ora 18:10
3442 citiri
Curtea Constitutionala din Germania suspenda ratificarea planului european de relansare
Foto: pixabay.com

Curtea Constitutionala a Germaniei a suspendat vineri procesul de ratificare a planului Uniunii Europene de relansare post-pandemie in valoare de 750 de miliarde de euro, din cauza unui recurs inaintat impotriva acestui mecanism ce are la baza constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP.

Instanta suprema a Germaniei "a decis ca textul de lege" asupra acestui plan, care tocmai a fost aprobat mai devreme vineri de parlamentarii germani, "nu trebuie sa fie parafat de seful statului", in asteptarea unei decizii privind acest recurs.

Extrema-dreapta isi anuntase intentia de a depune recurs impotriva acestei legi, invocand neconstitutionalitatea ei.

De asemenea, Curtea de Conturi a Germaniei a criticat in urma cu doua saptamani planul de relansare post-COVID al UE, ale carui efecte financiare ar urma, potrivit acestei institutii, sa aiba repercusiuni si asupra viitoarei generatii.

Intr-un raport privind acest plan de relansare - finantat prin imprumuturi contractate de Comisia Europeana pe pietele financiare si din care mai departe statele membre vor accesa granturi si imprumuturi in baza planurilor nationale aprobate de Comisie, - Curtea de Conturi a Germaniei a obiectat, printre altele, fata de caracterul comun al datoriei, neaplicarea regulilor bugetare ale UE pentru aceasta datorie si inexistenta unui plan de rambursare constrangator pentru statele membre. In acelasi document se estimeaza ca Germania va varsa 65 de miliarde de euro in plus fata de suma de care va beneficia.

Constitutia Germaniei stabileste limite foarte stricte cu privire la tot ce s-ar putea considera a fi o punere la comun a datoriilor publice in Europa. Or, tocmai aceasta mutualizare a datoriilor este elementul criticat de initiatorii recursului catre Curtea Constitutionala germana. Ei vad in conceptul planului european de relansare un "transfer financiar" inacceptabil dinspre tarile cu o disciplina bugetara riguroasa catre cele mai laxiste la acest capitol.

Nu este prima data cand Curtea Constitutionala germana este sesizata in astfel de chestiuni, dar pana in prezent judecatorii acestei instante au validat in final legile contestate, desi au facut-o cu tot mai multe rezerve, semn ca in opinia lor s-a mers pana la limita a ceea ce era posibil din punct de vedere juridic in Germania.

Curtea Constitutionala nu a dat un orizont de timp in care s-ar putea pronunta in acest caz, iar suspendarea ratificarii legii privind planul european de relansare este o lovitura dura pentru cancelarul Angela Merkel. Impreuna cu presedintele francez Emmanuel Macron, ea a sustinut puternic aceasta initiativa, convenita la nivelul UE dupa negocieri dificile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#Germania, #curtea constitutionala, #suspendare, #lege, #plan european, #relansare economica , #Germania