Cum s-au impartit functiile de conducere in UE si cine decide viitorul comisar european din partea Romaniei Interviu

Joi, 04 Iulie 2019, ora 20:1020985 citiri
Cum s-au impartit functiile de conducere in UE si cine decide viitorul comisar european din partea Romaniei Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Reprezentantii marilor familii politice si-au impartit cele cinci functii de conducere in Uniunea Europeana, care au revenit in totalitate pana acum reprezentantilor statelor traditionale - marii contributori, decidentii politici cei mai semnificativi din uniune, concluzioneaza fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, la finalul unor negocieri maraton purtate la cel mai inalt nivel al UE.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Diaconescu spune cum s-a ajuns de la Manfred Weber si Frans Timmermans la Ursula von der Leyen si face trimitere la momentul in care Romania va trebui sa isi desemneze noul comisar european.

"Daca avem o logica politica fundamentala in desemnarea acestui comisar, mai ales in ceea ce priveste politica externa, este in regula. Daca este doar o chestiune de satisfactie individuala sau de grup, atunci orice discutie nu isi are rostul", puncteaza fostul ministru de Externe si fost consilier prezidential in interviul acordat Ziare.com.

La alegerile din 26 mai, circa 200 de milioane de europeni au votat stiind ca Manfred Weber si Frans Timmermans sunt potentiali candidati la functia de presedinte al Comisiei Europene, dar iata ca in urma unor negocieri maraton, amandoi au iesit din joc. Cum le explicati acest lucru celor care sunt mai putin familiarizati cu politica de la Bruxelles?

S-a intrat in aceasta negociere in ideea gasirii variantelor de nominalizare, mai ales pentru pozitia de presedinte al CE, pornit de la principiul de Spitzenkandidaten, adica rezultatul votului care s-ar regasi intr-o majoritate a unei familii politice. Din punct de vedere al PE, realitatea astazi este ca cele doua mari familii, care au condus traditional, de zeci de ani, zona europeana - familia social-democrata si familia populara - nu mai au majoritate. Si atunci, se pune problema ca cel de-al treilea grup, constituit in jurul partidului En Marche si cu participarea semnificativa a ALDE din formula mai veche, sa asigure aceasta majoritate.

Folosind acest element, dar si un fel de atitudine pro-activa, presedintele Emmanuel Macron a schimbat regula, nu a mai intrat in aceasta varianta de desemnare. La randul sau, cancelarul Angela Merkel, desi a avut o intelegere la Osaka si o discutie cu liderii europeni in legatura cu aceste nominalizari, s-a confruntat chiar in propriul grup, PPE, cu o opozitie, venind (interesant!) din zona premierului Irlandei.

Fata de aceasta imprejurare s-a intrat intr-o negociere pentru cele 5 functii de conducere a UE. A aparut negocierea formala, "de coridor", la cel mai inalt nivel si iata ca acesta este rezultatul. Practic, reprezentantii marilor familii politice si-au impartit functiile si acestea au revenit in totalitate pana in acest moment reprezentantilor statelor traditionale - marii contributori, decidentii politici cei mai semnificativi din UE.