Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 08:42
10170 citiri
Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"
Foto: moldova.org

O decizie luata la Moscova a facut ca unul dintre putinele domenii productive de peste Prut sa se prabuseasca in doar cateva luni. Vecinii nostri au incercat o cale de salvare din partea Uniunii Europene, insa fara succes.

Interdictia decisa de Rusia privind importurile din tarile vecine a reprezentat o lovitura teribila pentru agricultura Moldovei, conform AFP.

Pierderile sunt estimate la 145 de milioane de dolari incepand cu vara anului trecut, cand Moldova a facut un pas important catre apropierea de Uniunea Europeana, iar Rusia a reactionat prin sanctiuni, aducand micii producatori in pragul disperarii.

Unul dintre ei, Constantin Furculita, un cultivator de mere care a investit 2 milioane de dolari intr-o livada de 42 de hectare, spune ca totul s-a transformat intr-un cosmar in ultimele luni, pe fondul sanctiunilor decise de Rusia.

"De la o zi la alta ne-am lovit de un embargou. Pana in 2014, 99% din productia mea a fost pozitionata pe piata rusa. Acum, venitul meu abia acopera cheltuielile, in conditiile in care agricultura nu a produs oricum sume mari de bani", a explicat Furculita.

In cea mai saraca tara din Europa, agricultura era unul dintre putinele domenii cu perspective. Dependenta de Rusia s-a intors insa impotriva producatorilor.

A disparut un miliard de dolari din R.Moldova - Banii au ajuns la Moscova?

Pe fondul embargoului, zeci de mii de tone de mere au putrezit in livezi intrucat micii producatori nu aveau unde sa le depoziteze.

In plus, leul moldovenesc a pierdut in jur de 30 de procente din valoarea sa incepand cu luna noiembrie, astfel ca producatorii au o misiune mult mai dificila in a rambursa imprumuturile bancare si a acoperi costurile tratamentelor importate pentru bolile culturilor.

In incercarea de a gasi o solutie, autoritatile de la Chisinau au semnat in septembrie 2014 un acord cu Uniunea Europeana, iar o piata noua s-a deschis pentru micii fermieri.

Colacul de salvare din partea UE nu a sosit insa niciodata, intrucat Romania a fost singura tara dornica sa-i ajute pe vecinii de peste Prut, arata sursa citata.

"A intra pe piata europeana este dificil si lent. Din productia anuala de 400.000 de tone de mere, Moldova a exportat 4.000 de tone catre UE, mai precis in Romania", a afirmat Alexandru Slusari, presedintele asociatiei fermierilor locali UniAgroProtect.

Cum se bucura Moscova de succesul fortelor din R.Moldova care se opun unirii cu Romania

Moldovenii exportau anual in jur de 200 de mii de tone de mere in Rusia, iar restul erau vandute pe piata locala, inclusiv la fabricile de conserve, precum si in tari din Comunitatea Statelor Independente, o alianta a fostelor republici din Uniunea Sovietica, cu exceptia tarilor baltice, a Georgiei si a Ucrainei.

In prezent, dupa un acord semnat in luna februarie, Rusia a acceptat sa importe mere din partea a zece producatori, dar pana acum doar 200 de tone au trecut granitele.

Ajunsi in pragul disperarii, mii de producatori au protestat la finalul lunii martie, solicitand dublarea ajutoarelor pana la 60 de milioane de euro.

Satui de dependenta de Rusia, unii dintre ei au apelat la aparatura moderna, demna de normele Uniunii Europene, pentru a putea intra cu brio pe o piata in care concurenta este la inaltime.

Unul dintre ei este Ion Chilianu, cel care are o ferma in care isi sorteaza merele dupa culoare si diametru. A semnat deja contracte pentru export in Libia, Egipt si Kazahstan, insa in Uniunea Europeana a fost refuzat, fapt ce l-a determinat sa traga o concluzie dureroasa.

"Noi, moldovenii, am fost intotdeauna la intersectia diferitelor interese si am suferit mereu din cauza acestui lucru. E soarta noastra!", a spus Chilianu, usor resemnat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sanctiuni Rusia Moldova, #productie mere Moldova, #sanctiuni Rusia mere Moldova , #Moldova