Cum a ajuns Spania o tinta pentru teroristi dupa atatia ani de liniste. Un detaliu istoric deloc de neglijat

Vineri, 18 August 2017, ora 16:51
13043 citiri
Cum a ajuns Spania o tinta pentru teroristi dupa atatia ani de liniste. Un detaliu istoric deloc de neglijat
Foto: Hepta.ro

Spania s-a alaturat, in aceste zile, tarilor in care jihadistii Statului Islamic au dus la indeplinire atacuri teroriste. Cei 14 morti si peste 130 de raniti din Catalonia, in zone turistice foarte aglomerate si in plin sezon estival, sunt rezultatul celor doua atacuri.

Cel mai grav atac a avut loc joi dupa-amiaza, la Barcelona, unde o furgoneta a intrat in multime pe celebra strada La Rambla.

Printre cei raniti se numara si 4 cetateni romani.

Apoi, vineri dimineata devreme, o alta masina cu 5 teroristi a intrat in oameni pe o strada din Cambrils. Cei 5 au fost ucisi de politisti.

De asemenea, in regiune au avut loc alte doua incidente izolate despre care autoritatile au anuntat ca ar putea avea legatura cu atentatele.

Asadar, de ce Spania si de ce acum?

Spania este una dintre cele mai populare destinatii turistice ale lumii, fiind in mod constant in Top 3, o industrie care ii aduce multe zeci de miliarde de dolari anual.

Insa, in ultimii ani, tara iberica nu a inregistrat acelasi tip de violenta jihadista care a zguduit Franta, Marea Britanie, Belgia si Germania, noteaza BBC. Asta cu toate ca Spania a mai fost tinta atacurilor teroriste si inainte, precum cele din 11 martie 2004, din trenurile din Madrid, cand 191 de oameni au fost ucisi de militanti inspirati de al Qaida.

Acum, insa, a fost vorba despre Statul Islamic, iar agentia de stiri a gruparii jihadiste, Amaq, a transmis ca atacul a fost dus la indeplinire ca parte a demersurilor de razbunare pe statele care lupta in coalitia anti-ISIL, condusa de Statele Unite.

Cateva sute de soldati spanioli sunt in Irak, antrenand fortele locale care lupta contra gruparii militante sunnite.

De asemenea, si Business Insider scrie ca atacul terorist de la Barcelona a pus capat unui sir de 13 ani in care Spania nu a avut de-a face cu atacuri islamiste - dar asta nu inseamna ca nu au existat incercari.

In ultimul an, oficialii spanioli au dejucat cel putin trei comploturi serioase de ucidere a civililor, iar in cel putin doua dintre acesta au fost implicati cetateni marocani.

De la momentul 2004, insa, autoritatile au sporit considerabil fortele de securitate si facilitatile de informatii, iar in prezent sunt monitorizati in jur de 1.000 de suspecti care ar avea legaturi cu terorismul si cu Statul Islamic.

Business Insider citeaza publicatia britanica Times, potrivit careia Spania este considerata o tinta pentru jihadisti din cauza ca a fost sub conducerea musulmana secole intregi, in perioada 711 - 1492, avand astfel un trecut musulman solid. Anul trecut, presa controlata de Statul Islamic a reamintit militantilor ca spaniolii au ucis 60.000 de musulmani in batalia de la al Uqab, de langa Jaen, Andaluzia, sudul Spaniei, din anul 1212.

De asemenea, Statul Islamic a cerut militantilor sa se ridice impotriva spaniolilor in destinatiile turistice precum La Rambla si sa foloseasca explozibili pentru a razbuna "crimele comise de Spania contra musulmanilor".

Si Time scrie ca atacul vine la ani de zile fara niciun incident de acest fel in Spania si aminteste ca atacuri de acest tip, cu vehicule care intra in multime, au inceput cu Nisa, vara trecuta, si au continuat cu Berlin, Londra de doua ori si Stockholm. Astfel, numarul mortilor in aceste atacuri se ridica la aproape 130, iar cel al ranitilor s-a apropiat de 1.000.

Care este activitatea jihadista din tara

Numeroasele arestari efectuate in ultimii ani au facut ca Spania sa evite astfel de atacuri teroriste dupa 11 martie 2004. In plus, xenofobia este la niveluri scazute in Spania, in timp ce numarul de combatanti care au parasit tara pentru a merge in Siria si Irak este cu mult mai mic decat in alte tari europene - in jur de 150 de spanioli, comparativ cu 1.200 din Franta.

Centrul de Combatere a Terorismului arata ca, in perioada 2013-2016, 178 de persoane au fost arestate in Spania, pentru activitati legate de terorism. Aproape un sfert dintre acestia au fost radicalizati in zona Barcelonei.

Potrivit El Pais, 51 de suspecti au fost deja arestati in acest an, 69 anul trecut, iar 75 in anul 2015.

Asta in contextul in care, potrivit BBC, numarul de operatiuni intreprinse impotriva jihadistilor a crescut semnificativ de cand Spania a ridicat nivelul de alerta terorista de la patru la cinci, in luna iunie 2015, adica un "risc ridicat" al unui atac terorist.

Cu toate aceste pregatiri, apare totusi o intrebare: ce s-a intamplat cu avertizarile privind atacurile teroriste? The Telegraph scrie ca fortele de securitate spaniole si-au exprimat temerea ca, de cand Statul Islamic a fost infrant la Mosul, principala sa fortareata, multi luptatori radicalizati ar putea cauta sa se intoarca acasa.

In plus, Spania a fost una dintre destinatiile preferate de refugiati in ultimii doi ani - sute de imigranti sosind zilnic din nordul Africii. Astfel, nu putini se tem ca aceasta ruta ar putea fi una de acces usor pentru jihadistii care vor sa se infiltreze in Europa, printre imigrantii care cauta refugiu.

Nu in ultimul rand, CIA avertizase Spania de 2 luni ca e o tinta pentru teroristi.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Spania atacata teroristi, #atacuri teroriste Spania, #Statul Islamic atacuri Spania, #musulmani atacuri Spania, #atac terorist Barcelona, #atac masina La Rambla Barcelona , #Spania