Țara care va intra în Schengen înaintea României. „O mare de rușine ar trebui să se aștearnă peste politica noastră”

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 15:10
6542 citiri
Țara care va intra în Schengen înaintea României. „O mare de rușine ar trebui să se aștearnă peste politica noastră”
FOTO socialistsanddemocrats.eu

Guvernele Uniunii Europene au convenit joi, 9 decembrie, că încă o țară din UE poate intra în Spațiun Schengen.

Este vorba despre Croaţia, care poate intra în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar.

Președintele USR, Dacian Cioloș a reacționat, spunând că acest pas „este o rușine” pentru România.

”Cei care vă vor spune că e o conspirație europeană, că sunt chestiuni ideologice sau că vor să ne înrobească străinii și să ne ia Portul Constanța nu doar că mint, dar o fac pe banii dumneavoastră.

Tehnic, România este pregătită de aderare încă din 2011. Însă decizia este una politică și trebuie luată în unanimitate de șefii de stat și de guvern din Consiliul European. Din 2011 până în prezent, acest lucru nu a fost posibil pentru că, pe parcursul anilor, România nu a convins toate statele membre că lupta împotriva corupției este una serioasă și susținută, că facem toate eforturile pentru a stopa traficul de bunuri și persoane peste granițele noastre, că luptăm eficient împotriva crimei organizate. Despre asta este vorba, indiferent ce intoxicări conspiraționiste vă vor picura unii în ureche. După ce, în 2016, guvernul pe care l-am condus a făcut câțiva pași care dădeau din nou o perspectivă tangibilă de aderare la Schengen, totul a fost distrus de Dragnea, de Tăriceanu și de Grindeanu cu Ordonanța 13 și tot ce a urmat. Asta, după ce Ponta și Antonescu au făcut același lucru în 2013, cu modificările la Codul Penal. Mi-ar fi rușine, astăzi, să fiu în același guvern cu unii dintre acești oameni.

În rest, dincolo de declarații goale și de victimizări puerile, nu văd nicio preocupare reală pentru aderarea la Spațiul Schengen - pentru cetățenii și oamenii de afaceri români, care ar beneficia, astfel, în mod real de libertățile de circulație aduse de apartenența la UE. Lupta anticorupție a dispărut din agenda președintelui Iohannis și din proiectele de reformă ale actualei coaliții de guvernare. O mare de liniște se așterne peste țară și compensăm statutul inferior cauzat de comportamentul unor politicieni iresponsabili cu victimizări și cu povești frumoase. De fapt, o mare de rușine ar trebui să se aștearnă peste politica noastră, care nu vede dincolo de malul Dâmboviței”, a spus Cioloș.

Intrarea în spaţiul Schenge a Croaţia, care a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro, a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.

”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de interne ai blocului.

Comisia a recomandat includerea Croaţiei în Schengen în octombrie 2019.

Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen.

Este posibil ca Croaţia să beneficieze de o intensificare a turismului atunci când controalele de la frontiera cu restul blocului vor fi eliminate.

Croaţia a recunoscut în octombrie că ofiţerii săi de poliţie au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE.

Nu a fost imediat clar exact când va adera Croaţia la spaţiul Schengen, considerat ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale UE, pentru că stă la baza unei Europe din ce în ce mai integrate şi unite.

Deşi circulaţia nestingherită a permis cetăţenilor să trăiască şi să lucreze între graniţele UE, pandemia de Covid-19 a restrâns multe libertăţi de călătorie.

Zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ţări din afara UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
Miza alegerilor parlamentare din Croația include susținerea Ucrainei. Ce impact ar avea o victorie a populismului
Miza alegerilor parlamentare din Croația include susținerea Ucrainei. Ce impact ar avea o victorie a populismului
Un premier pro-european și un președinte populist se înfruntă pentru controlul parlamentului la alegerile din Croația de miercuri, 17 aprilie. Rezultatul de la urne va influența puternic...
#Spatiul Schengen, #spatiul Schengen Romania, #croatia , #stiri Europa