Criza politica in R. Moldova: Cine este controversatul Vlad Plahotniuc, personajul zilei la Chisinau

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 17:29
7199 citiri
Criza politica in R. Moldova: Cine este controversatul Vlad Plahotniuc, personajul zilei la Chisinau
Foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, desemnat miercuri de Partidul Democrat din Moldova drept candidat la functia de prim-ministru al R. Moldova si refuzat apoi de presedintele Nicolae Timofti, este unul din cei mai controversati politicieni moldoveni.

Nicolae Timofti si-a motivat decizia prin faptul ca nu pot ocupa functii de conducere in stat persoanele despre a caror integritate exista dubii, scrie Unimedia.

Om de afaceri, politician si mogul media, Plahotniuc polarizeaza opinia publica de peste Prut.

Potrivit website-ului oficial al lui Plahotniuc, acesta a absolvit in 1991 Universitatea Tehnica din Moldova cu diploma de Inginer cu specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare. Politicianul are un Master in Business si Administrare la aceeasi Universitate, obtinut in 2002, si o licenta in drept, profilul Jurisprudenta, la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Plahotniuc a fondat Grupul Financiar Moldo-American "Angels", pe care l-a condus pana in 2001. Intre 2001-2010 a indeplint functia de Director Comercial, iar mai apoi Director General "Petrom Moldova" SA ocupandu-se cu importul si distributia petrolului.

Criza politica in R. Moldova: Chisinaul fierbe - mitinguri inainte de anuntarea candidatului pentru functia de premier

Din 2005 a ocupat functia de vice-presedinte al Consiliului de Administrare a Bancii Comerciale BC Victoriabank si in 2006 a devenit presedinte al acesteia, functie pe care a detinut-o pana in ianuarie 2011.

Desi nu apare in acte, Plahotniuc este proprietar prin firmele sale al mai multor posturi de televiziune si radio (televiziunile Publika TV, Prime TV, 2 Plus si Canal 3 si posturile de radio Publika FM, Maestro FM si MUZ FM), al unei companii de asigurari si al unor hoteluri de lux.

Se estimeaza ca omul de afaceri are o avere de doua miliarde de dolari.

In politica a intrat in noiembrie 2010, direct pe locul doi al listei Partidului Democrat la parlamentare. Plahotniuc a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova in doua termene: decembrie 2010 - octombrie 2013 si decembrie 2014 - 30 iulie 2015. El a detinut functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova intre 30 decembrie 2010 si 15 februarie 2013.

R. Moldova: Un mogul media se retrage din Parlament si cere sa i se verifice averea

Presa moldoveana a sustinut ca Plahotniuc a sponsorizat Partidul Comunist, al fostului presedinte Vladimir Voronin, si ulterior Partidul Democrat, al fostului premier Vlad Filat. Plahotniuc detine si cetatenie romana, fiind inregistrat o perioada sub numele de Vlad Ulinici.

Numele lui Plahoniuc este legat de unele din cele mai importante scandaluri din Moldova: "jaful secolului" - furtul unui miliard de euro din bancile din Republica Moldova si concesionarea Aeroportului Chisinau.

De-a lungul timpului, presa moldoveana l-a acuzat ca incearca sa preia institutiile fundamentale ale statului: Procuratura, Banca Nationala, CNA-ul, sistemul judecatoresc, mass-media, sistemul bancar si altele.

Vlad Plahotniuc este casatorit cu Oxana Childescu, fiica pictorului si sculptorului Emil Childescu, si are doi fii, Timofei si Inochentie.

A.I.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vlad Plahotniuc biografie, #Plahotniuc Moldova controverse, #Vlad Plahotniuc propus premier , #Moldova