Criza din Grecia: Bancile europene inregistreaza scaderi semnificative la burse

Luni, 29 Iunie 2015, ora 12:54
2994 citiri
Criza din Grecia: Bancile europene inregistreaza scaderi semnificative la burse
Foto: UniCredit Italia

Actiunile bancilor europene inregistreaza luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franta si Germania, dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor.

"Evolutiile din acest weekend au crescut profilul de risc al bancilor din Grecia", a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi.

Grecia pe buza prapastiei: Pensionarii fac coada in fata bancilor inchise

Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor.

Primul stat care cere bancilor sa-si retraga banii din Grecia

Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 4,4%. Actiunile bancilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo si Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander si BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franta) si Deutsche Bank (Germania) inregistrau un recul de peste 6%.

Actiunile Banco Comercial Portugues au scazut cu 8,1%. Principalele banci austriece, Erste si Raiffeisen, inregistrau luni un declin de 6,1% si, respectiv, 14,1%.

Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia

Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile - in special cele din Franta si Germania - si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la Grecia, creditorii raman vulnerabili la amenintarea iesirii Greciei din zona euro (Grexit).

Luni dimineata, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scazut cu 4%, in timp ce la Paris indicele principal CAC 40 inregistra un declin de 4,7%. In Asia, bursa japoneza a inchis in scadere cu 2,9%, indicele Hang Seng a inchis prima sedinta de luni in scadere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a inregistrat un recul de 3,34%.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

"Pe termen scurt, vom vedea o inrautatire a increderii pe piete. Bondurile suverane, bancile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini", a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, in Milano.

La sfarsitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc si Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro si, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anuntat recent analistii de la Berenberg. Luni, actiunile HSBC si Credit Agricole au scazut cu 2,5% si, respectiv, 8%.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Premierul elen Alexis Tsipras a anuntat duminica impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar. Bancile si Bursa de la Atena vor fi inchise pana in 6 iulie. Sunt afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Intr-un discurs televizat adresat natiunii, oficialul a afirmat ca Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, dupa ce Banca Centrala Europeana a decis duminica sa nu majoreze finantarea de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti. Amenintarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a determinat populatia sa-si retraga masiv banii din conturi, astfel incat plafonul liniei de finantare de urgenta, situat in prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea sa nu fie suficient.

Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna. Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani. Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"

Grecia devine astfel a doua tara din zona euro care impune restrictii asupra miscarilor de capital, dupa decizia similara adoptata de Cipru in 2013. In aprilie 2015, Nicosia a ridicat si ultimele restrictii impuse asupra miscarilor de capital in timpul crizei financiare din 2013.

Dar situatia Greciei este mult mai dificila, intrucat statul elen trebuie sa achite marti FMI 1,6 miliarde de euro, altfel intra in incapacitate de plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#banci bursa Grecia, #criza Grecia, #datorie Grecia, #Grecia zona euro, #grecia incapacitate plata , #Grecia