Restaurarea Acropolei starneste controverse la Atena. Guvernul este acuzat ca a deteriorat monumentul

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 05:30
3175 citiri
Restaurarea Acropolei starneste controverse la Atena. Guvernul este acuzat ca a deteriorat monumentul
Foto: pixabay.com

Proiectul de renovare a Acropolei, celebra stanca sacra a Atenei, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a confruntat cu numeroase critici, guvernul grec fiind acuzat ca a deteriorat acest patrimoniu nepretuit, informeaza AFP.

Obiectul principal al acestor nemultumiri: o noua pasarela de beton inaugurata in decembrie, in cadrul unei renovari mai ample, prezentata drept necesara pentru a primi milioane de vizitatori in fiecare an, inclusiv persoane cu mobilitate redusa.

Renumitul arhitect Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat aceasta noua rampa drept "sufocanta" pentru monumentul din secolul al V-lea i.Hr., in timp ce liderul opozitiei, Alexis Tsipras, a vorbit despre "rele tratamente" suferite de cel mai faimos sit arheologic al Greciei.

Contestatarii lucrarilor de renovare, finalizate in urma cu putin peste un an, sustin ca acestea au fost realizate fara luarea de precautii necesare pentru protejarea emblematicului monument.

In replica, guvernul a raspuns ca au fost luate toate masurile de precautie necesare si ca aceste critici sunt alimentate de opozitie. Peste 3,5 milioane de persoane au vizitat Acropola in 2019, inainte de pandemia de coronavirus.

Ministerul Culturii a anuntat saptamana aceasta noi dispozitive pe Acropola pentru vizitatorii cu dizabilitati, in urma discutiilor cu principalele asociatii ale persoanelor cu dizabilitati.

Panouri in braille vor fi instalate pentru vizitatorii cu deficiente de vedere, alaturi de balustrade si de indicatoare de avertizare pentru pante, pentru cei cu mobilitate redusa.

Renovarea Acropolei, care a costat circa 1,5 miliarde de euro si include iluminarea nocturna a monumentului si instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilitati, a fost finantata de Fundatia privata Onassis. Lucrarile au fost realizate de "experti de renume mondial", cu o experienta de patru decenii, a subliniat ministrul Culturii, Lina Mendoni.

In calitate de semnatara a Conventiei Patrimoniului Mondial UNESCO, Grecia trebuie sa previna organizatia "inainte de a lua orice decizie care ar fi dificil de inversat" cu privire la Acropola, insa potrivit ministrului Culturii, nu exista nicio obligatie de a informa UNESCO cu privire la aceste schimbari "minore" si "complet reversibile".

Expertii UNESCO vor participa la o conferinta internationala la Atena in toamna, a adaugat Mendoni. Pentru autoritati, renovarea a fost necesara deoarece drumurile din jurul Acropolei, concepute in urma cu 50 de ani si reamenajate ultima data in 2012, au provocat sute de accidente in fiecare an

Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Valul de praf saharian care a acoperit Atena și alte orașe grecești a creat un decor apocaliptic. Ceața galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni din Elada. Meteorologii susțin că acest...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#acropole, #atena, #monument, #unesco, #restaurare, #controverse , #Grecia
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Daca nu au pus termopane, asa le trebuie. Veneau ai nostri si se