Consiliul Europei respinge restituirea tezaurului Romaniei de catre Rusia

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:30
9550 citiri
Consiliul Europei respinge restituirea tezaurului Romaniei de catre Rusia
Foto: Unimedia.info

Plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, marti, doua dintre amendamentele propuse de senatorul Viorel Badea privind angajamentele Rusiei fata de Consiliul Europei, dar a respins alte trei, printre care si cel care cerea restituirea tezaurului romanesc de catre Moscova.

Potrivit propunerilor inaintate de Viorel Riceard Badea la Raportul privind indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse fata de Consiliul Europei, "rezolutia insusita de membrii Adunarii face apel la continuarea negocierilor bilaterale, in vederea identificarii unei solutii viabile menite sa conduca la returnarea, prin negociere directa, a bunurilor culturale si a altor proprietati catre tarile vizate, inclusiv a Tezaurului Romaniei, temporar transferat la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial", se arata intr-un comunicat.

"Rezultatul votului este o victorie pentru delegatia Romaniei, in conditiile in care plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a evidentiat, pentru prima oara, in mod explicit, necesitatea ca Federatia Rusa sa solutioneze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietatilor si valorilor culturale confiscate in mod abuziv de la statele membre, urmand ca, in conformitate cu cel de-al doilea amendament depus, in cazul in care nu isi indeplineste pe deplin aceste obligatii, Federatia Rusa sa ramana in continuare sub monitorizarea Consiliului Europei", considera Badea.

Acest demers, insusit de APCE, este in consonanta cu angajamentele asumate de Federatia Rusa prin Opinia nr. 193/1996 privind cererea Rusiei de aderare la Consiliului Europei, precum si cu rezolutiile, recomandarile si rapoartele relevante adoptate de-a lungul timpului pe acest subiect.

"De asemenea, este de mentionat si faptul ca, in textul Raportului referitor la indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse fata de Consiliul Europei,, se evidentiaza in mod clar ca "Tezaurul romanesc, 'colectie de obiecte valoroase, transferate de Guvernul roman in Rusia pentru a fi pastrate in siguranta pe durata Primului Razboi Mondial', nu a fost returnat, iar autoritatile ruse au refuzat sa discute acest subiect", se mai arata in comunicat.

Cel mai important dintre amendamente, cel cu numarul 10, prevedea restituirea tezaurului romanesc de catre Rusia si modul in care se poate incepe acest proces.

"Restituirea tezaurului romanesc poate incepe cu transferarea catre Banca Nationala a Romaniei, a unui lot de lingouri si monede de aur, de 93,4 tone", se arata in amendament.

Tezaurul Romaniei, evacuat in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial, includea, pe langa multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate pana acum, si care sunt evaluate in prezent la 3,2 miliarde de euro. Din aceasta cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub forma de lingouri.

Amendamentul a fost respins cu 161 de voturi impotriva si doar 23 pentru.

Cu 148 voturi impotriva si 16 pentru a fost respins si amendamentul 8 care atragea atentia ca "Federatia Rusa nu si-a indeplinit, pana la aceasta data, toate obligatiile si angajamentele (...) privind restituirea tuturor proprietatilor si bunurilor solicitate de state membre ale Consiliului Europei, precum si proprietati religioase si culturale".

Cel de-al treilea amendament respins, 11, prevedea ca in proiectul de rezolutie sa fie introdus un paragraf, ce obliga Federatia Rusa sa restituie bunurile culturale si proprietatile reclamate de statele membre ale Consiliului Europei.

Amendamentul 11 a fost respins cu 170 de voturi impotriva si 20 pentru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Rusia restituire tezaur Romania, #Consiliul Europei tezaur romanesc, #Viorel Riceard Badea tezaur , #Consiliul Europei