Comitetul International Olimpic l-a sanctionat pe presedintele belarus Lukasenko din cauza "discriminarii politice" aplicate sportivilor

Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:38
2156 citiri
Comitetul International Olimpic l-a sanctionat pe presedintele belarus Lukasenko din cauza "discriminarii politice" aplicate sportivilor
Foto: Administratia Prezidentiala din Belarus

Comitetul International Olimpic (CIO) l-a suspendat luni pe presedintele belarus Aleksandr Lukasenko "de la toate evenimentele si activitatile CIO, inclusiv Jocurile Olimpice" din cauza "discriminarii politice" aplicate sportivilor din aceasta tara, informeaza AFP.

Organismul olimpic a inceput sa fie ingrijorat la inceputul lunii octombrie de multiplele sesizari venite din partea sportivilor din Belarus, care au declarat ca sunt persecutati din cauza opiniilor lor politice si a deschis o procedura oficiala pe 25 noiembrie.

Comitetul executiv al CIO a conchis luni ca "actuala conducere a Comitetului National Olimpic din Belarus" (CNO), prezidata de seful statului Aleksandr Lukasenko,"nu a reusit sa protejeze in mod adecvat sportivii" de aceasta "discriminare politica". Prin urmare, a exclus provizoriu "membrii alesi in prezent ai Comitetului executiv al CNO" de la toate activitatile COI, "pana la o noua notificare sau pana la alegerea unui nou Comitet executiv" in februarie 2021.

Principalele persoane sanctionate sunt: Aleksandr Lukasenko "in calitatea sa de reprezentant legal al CNO", dar si fiul sau Viktor,"vicepresedinte" al organismului olimpic national, precum si Dmitri Baskov, care conduce Federatia de hochei pe gheata.

CIO a suspendat, de asemenea, toate transferurile de fonduri catre CNO, "cu exceptia platilor legate de pregatirea sportivilor" pentru Jocurile Olimpice de la Tokio si Beijing (Jocurile Olimpice de iarna din 2022) si va plati bursele olimpice direct sportivilor.

Totodata, CIO "va cere federatiilor internationale sa se asigure" ca toti sportivii "pot participa la probele de calificare pentru urmatoarele Jocuri Olimpice fara nicio discriminare politica".

La sfarsitul lunii septembrie, baschetbalista Yelena Leuchanka, in varsta de 37 de ani, a fost condamnata la 15 zile de inchisoare pentru participarea la protestele impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Pana la sfarsitul lunii august, peste 300 de sportivi de nivel inalt, inclusiv cativa medaliati olimpici si membri ai echipelor nationale au denuntat intr-o scrisoare deschisa masluirea voturilor in alegerile prezidentiale revendicate de actualul presedinte, solicitand organizarea de noi alegeri. Semnatarii au cerut, de asemenea, incetarea violentei politistilor si eliberarea tuturor detinutilor politici. Ei au promis, de asemenea, ca vor fi solidari daca vreunul dintre ei va suferi represalii,"mergand pana la un posibil refuz de a concura pentru echipa nationala".

Numeroase figuri ale opozitiei din Belarus au fost arestate sau fortate sa se exileze dupa scrutinul castigat oficial de Aleksandr Lukasenko, aflat la putere din 1994, si declansarea miscarii de protest fara precedent care a cuprins intreaga tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lukasenko, #Lukasenko olimpic, #Lukasenko lsanctionat , #Belarus