Comisia Europeana vrea 6 state din Balcani in UE. Schimba procedura de aderare ca sa-l induplece pe Macron

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 19:13
11251 citiri
Comisia Europeana vrea 6 state din Balcani in UE. Schimba procedura de aderare ca sa-l induplece pe Macron
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) vrea sa largeasca blocul european la sase tari din Balcani, a anuntat miercuri comisarul insarcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi, prezentand o noua procedura de aderare la Uniunea Europeana (UE) - revizuita in vederea depasirii reticentelor Frantei.

"Deplina extindere a UE in Balcanii Occidentali este o prioritate absoluta a Comisiei", a declarat Oliver Varhelyi, intr-o conferinta de presa, dupa prezentarea unei propuneri de reformare a procesului de aderare, confirmand astfel o informatie dezvaluita marti de Reuters.

Presedintele CE, Ursula von der Leyen, a catalogat aceasta initiativa drept un "mesaj bun" pentru Macedonia de Nord si Albania, dezamagite in urma respingerii deschiderii negocierilor lor de aderare in octombrie, relateazaa Associated Press.

"Extinderea UE este reciproc avantajoasa", a subliniat ea pe Twitter.

Modificarile avute in vedere le ofera statelor membre posibilitatea de a intrerupe o procedura de aderare - si chiar sa oblige o tara candidata sa reia negocierile de la zero in anumite capitole politice - in cazul in care Uniunea constata lipsuri.

Comisia spera astfel sa convinga Franta - care se declara de acord in principiu cu o extindere a UE in Balcani pe termen lung - sa-si ridice obiectiile inaintea unui summit UE-Balcani, prevazut in mai, la Zagreb.

"Comisia a construit un pod solid pentru Franta. Noi contam pe Paris ca el sa treaca acest pod, sa se asocieze consensului si sa deschida calea inceperii discutiilor de aderare", a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Obiectiile lui Macron

Emmanuel Macron a refuzat, in octombrie, deschiderea negocierilor de aderare ale Albaniei si Macedoniei de Nord, blocand astfel un proces care sa fie deschis apoi Serbiei, Kosovo, Muntenegrului si Bosniei.

Presedintele francez a reclamat ca UE sa se reformeze inainte sa continue o extindere pe care o considera "prea birocratica".

Fostul presedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si alte state membre - ca Italia - considera ca Franta a comis o "greseala istorica" si ca si-a asumat astfel riscul de a incuraja tarile din Balcani sa se indeparteze de UE in favoarea Chinei si Rusiei.

Noul comisar ungar insarcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi - care considera, la randul sau, ca includerea acestor sase tari este cruciala in a permite UE sa-si consolideze influenta la nivel mondial - a catalogat viitoarea lor aderare drept "geostrategica".

Macedonia de Nord a reactionat pozitiv.

"Aceasta noua abordare va conduce la o dubla victorie in saptamanile urmatoare: deschiderea negocierilor intr-un proces avansat", a apreciat intr-un comunicat ministrul nord-macedonean de Externe Nikola, Dimitrov.

Ultima aderare la UE a avut loc in 2013 - a Croatiei.

In ultimii 12 ani, in contextul crizei financiare si apoi a crizei migratiei, apetitul primirii unor noi membri - state sarace - a scazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Comisia Europeana extindere UE Balcani , #Comisia Europeana