Comisia Europeana va achizitiona 20.300 de doze suplimentare de Remdesivir

Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 15:09
1825 citiri
Comisia Europeana va achizitiona 20.300 de doze suplimentare de Remdesivir
Foto: Unsplash.com

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a convenit cu societatea farmaceutica americana Gilead achizitia a peste 20.000 de doze suplimentare de Remdesivir, incercand astfel sa acopere deficitul in aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confrunta statele Uniunii Europene, transmite Reuters.

Un purtator de cuvant al executivului comunitar a declarat ca acesta a cazut de acord cu Gilead sa furnizeze blocului comunitar circa 20.300 de doze suplimentare pentru tratamentul al circa 3.400 de pacienti COVID-19, suma platita pentru acest lot suplimentar fiind de circa 7 milioane de euro.

Comisia Europeana achizitioneaza acest medicament in mod centralizat si gestioneaza distribuirea lui catre statele membre ale UE. In luna iulie a fost achizitionata o cantitate suficienta pentru tratarea a 30.000 de pacienti COVID-19.

Dar mai multe state europene au avertizat saptamana aceasta ca se confrunta cu o criza in aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfarsite in timp ce numarul noilor cazuri de COVID-19 si cel al spitalizarilor cresc.

Medicamentul a fost aprobat in luna mai in SUA, tara care doua luni mai tarziu a cumparat 500.000 de doze, ceea ce a diminuat disponibilitatea Remdesivirului la nivel mondial, mai ales ca cererea pentru acesta continua sa creasca.

Studiile au relevat ca Remdesivirul reduce durata de spitalizare in cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral si steroidul Dexametazona sunt singurele medicamente autorizate in UE pentru tratarea COVID-19. Ambele i-au fost administrate si presedintelui american Donald Trump, impreuna cu un medicament experimental pe baza de anticorpi.

Insa in timp ce Dexametazona este ieftina si larg disponibila, Remdesivirul este protejat de patentul de productie Gilead, iar pretul pe care aceasta companie l-a stabilit pentru un tratament al unui pacient in tarile dezvoltate este de 2.340 de dolari. Pe de alta parte, compania producatoare afirma ca a donat doze in scop experimental si pentru tratarea a sute de mii de pacienti in intreaga lume.

Societatea Gilead si extins capacitatea de productie si a sustinut saptamana trecuta ca poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimand totodata ca in luna octombrie va putea de asemenea sa acopere nevoia la nivel global, chiar in eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Premierul britanic Rishi Sunak a respins o ofertă a UE de a ajunge la un acord post-Brexit pentru a le permite tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în blocul european...
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
#comisia europeana medicamente, #comisia europeana remdesivir, #comisia europeana covid, #Comisia Europeana , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Aaa... Deci, noi l-am avut doze de remdesivir din donațiile în scop