Comisia Europeană declanşează proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei privind legislația anti-LGBT

Joi, 15 Iulie 2021, ora 15:29
3481 citiri
Comisia Europeană declanşează proceduri de infringement împotriva Ungariei şi a Poloniei privind legislația anti-LGBT
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Facebook/Viktor Orban

Comisia Europeană a anunţat joi, 15 iulie, că a declanşat proceduri de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu legea ungară care interzice 'promovarea' în rândul minorilor a homosexualităţii, şi contra Poloniei, pentru 'zonele fără ideologie LGBT' decretate de anumite comunităţi locale, transmite AFP.

Executivul UE, care denunţă caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri faţă de persoanele LGBT+, a explicat că a trimis celor două state câte o scrisoare oficială de punere în întârziere. Este vorba despre prima etapă a unei proceduri ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), iar apoi la sancțiuni financiare.

Budapesta şi Varşovia au la dispoziție două luni pentru a răspunde.

'Egalitatea şi respectarea demnității şi a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate de Articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziția sa pentru a apăra aceste valori', subliniază executivul UE într-un comunicat.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice 'reprezentarea sau promovarea' în rândul minorilor a homosexualității sau a schimbării de sex. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept o 'ruşine' această lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, însă guvernul ungar a respins criticile şi cererile executivului european.

În Polonia, o sută de comunităţi locale au adoptat din 2019 o rezoluție 'anti-ideologia LGBT' sau o 'cartă a drepturilor familiilor'. Comunităţile respective reprezintă o treime din teritoriul Poloniei și sunt situate în principal în estul și sud-estul tarii, zone cu puternică tradiție catolică.

Aceste decizii au condus deja Comisia Europeană în iulie 2020 să priveze de subvenții în cadrul unui program de înfrăţire unele dintre aceste municipalităţi.

În primul său discurs în Parlamentul European cu privire la starea Uniunii, susţinut în septembrie 2020, Ursula von der Leyen a criticat aceste 'zone fără umanitate' care 'nu îşi au locul' în UE.

Parlamentul European (PE) a adoptat la începutul lunii o rezolutie care descrie legislatia anti-LGBTIQ din Ungaria ca incalcand in mod clar drepturile fundamentale consacrate in Carta drepturilor fundamentale a UE, in tratate si in legislatia UE privind piata interna, informeaza un comunicat al PE.

PE subliniaza ca acesta nu este un incident izolat, ci "mai degraba constituie un alt exemplu intentionat si premeditat de dezmembrare treptata a drepturilor fundamentale in Ungaria", unde fobia fata de persoanele LGBTIQ sponsorizata de stat si campaniile de dezinformare au devenit instrumente de cenzura politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
#Viktor Orban, #Polonia, #lgbt, #Comisia Europeana , #Ungaria