Coaliția de guvernare din Polonia, în pragul destrămării. Premierul Mateusz Morawiecki a demis din executiv pe liderul unui partid de dreapta

Marti, 10 August 2021, ora 21:35 2038 citiri
Premierul Mateusz Morawiecki vrea o creştere drastică a impozitelor FOTO Facebook / Mateusz Morawiecki

Unul dintre cele trei partide componente ale coaliţiei aflată la putere în Polonia şi-a anunţat plecarea de la guvernare, după ce liderul său a fost demis din executiv de premierul Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

"Părăsim guvernul cu capul sus, demiterea mea este sfârşitul Dreptei unite şi înseamnă destrămarea coaliţiei", a declarat presei Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acord, una dintre cele trei formaţiuni ale coaliţiei conduse de Lege şi justiţie (PiS), după ce premierul Mateusz Morawiecki l-a demis din postul său de vicepremier.

Partidul lui Jaroslaw Gowin are zece deputaţi în camera inferioară a Parlamentului şi ieşirea sa din guvern ar putea provoca pierderea majorităţii guvernamentale.

El a precizat că a aflat despre demiterea sa din presă, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, anunţând-o în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru a-şi menţine majoritatea, PiS va trebui acum să poată conta pe deputaţii altor partide şi în special ai extremei drepte.

Anunţând demiterea lui Gowin, purtătorul de cuvânt al guvernului i-a reproşat acestuia că nu a făcut destul pentru a avansa lucrările privind o mare reformă economică.

Jaroslaw Gowin reproşează acestei reforme, în mare parte fiscală, că afectează în principal clasa medie.

"Am anunţat că Drepta unită nu va creşte impozitele. Totuşi, proiectul de lege fiscală recent prezentat de premierul Mateusz Morawiecki înseamnă o creştere drastică a impozitelor nu numai pentru antreprenori, ci şi pentru toate persoanelor întreprinzătoare, clasa de mijloc", a declarat el presei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News