VIDEO Mai multi ministri din guvernul francez, suspectati ca au participat la cine clandestine organizate in restaurante de lux pentru "lumea buna" a Parisului

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 07:52
1853 citiri
VIDEO Mai multi ministri din guvernul francez, suspectati ca au participat la cine clandestine organizate in restaurante de lux pentru "lumea buna" a Parisului
In restaurante nu s-ar fi respectat regulile sanitare FOTO Pixabay

Autoritatile franceze au deschis o ancheta dupa difuzarea unui reportaj in care o sursa anonima sustine ca mai multi ministri francezi au participat la cine clandestine, incalcand regulile sanitare, arata AFP, citata de Agerpres.

Canalul privat M6 a difuzat vineri seara un reportaj realizat cu o camera ascunsa intr-un loc prezentat ca "un restaurant clandestin situat in cartierele selecte", unde participantii si chelnerii nu poarta masti si nu respecta masurile de distantare.

Canalul a difuzat si alte imagini ale unei petreceri cu plata, unde zeci de invitati apar fara masti, unii imbratisandu-se. Totul sfidand interdictiile adoptate pentru a frana raspandirea COVID-19.

In Franta, restaurantele si barurile sunt inchise de la sfarsitul lunii octombrie.

Unul dintre organizatorii intervievati, prezentat drept "colectionar", a spus cu voce din off: "Am luat cina saptamana aceasta in doua sau trei restaurante care sunt asa-zise restaurante clandestine, impreuna cu unii ministri. Deci asta ma face sa ma amuz oarecum. Suntem intr-o democratie. Facem ce vrem".

Procurorul Remy Heitz a anuntat duminica seara ca a sesizat "Brigada pentru reprimarea delincventei contra persoanei (BRDP) a politiei judiciare din Paris cu privire la o ancheta despre punerea in pericol a celorlalti si a activitati ascunse" cu scopul de "a verifica daca au fost organizate petreceri cu nerespectarea regulilor sanitare si a stabili cine au fost eventualii organizatori si participanti".

Duminica, polemica pe aceasta tema a fost un moment subiectul cel mai popular pe Twitter, sub hashtagul #OnVeutLesNoms (vrem numele), alimentat de afirmatiile mai multor ministri, chestionati in emisiuni duminicale la radio si televiziune.

Ministrul pentru cetatenie, Marlene Schiappa, a estimat astfel ca, "daca ministri sau deputati" au fost intr-adevar prezenti la astfel de mese clandestine, "trebuie sa existe amenzi si sa fie penalizati ca oricare cetatean". Mai tarziu, pe Twitter, ea a aprobat o internauta care a afirmat ca, daca este adevarat, ministrii ar trebui "sa dispara" din guvern: "Este de la sine inteles. Cu o amenda", a postat ministrul pe Twitter.

Cu toate acestea, cativa dintre colegii sai din executiv au exclus ca un membru al guvernului sa fi participat la aceste dineuri. "Nu cred absolut deloc", a reactionat Gabriel Attal, purtatorul de cuvant al guvernului.

"Datoria noastra este de a avea un comportament total ireprosabil si exemplar", a insistat el.

Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a parut si el sceptic: "Toti ministrii, fara exceptie, respecta regula". "As fi curios ca acest proprietar de restaurant sa dea numele ministrilor daca este atat de bine informat", a adaugat el.

Ministrul de interne, Gerald Darmain, a sesizat la randul lui prefectura politiei din Paris, care a deschis o ancheta administrativa.

"Acest lucru este absolut inacceptabil", a spus Gerald Darmanin. "In fiecare zi, serviciile de politie si de jandarmerie intervin in cartierele populare, deoarece se fac gratare uriase, pentru ca oamenii nu respecta restrictiile. Este evident ca in cele mai selecte cartiere ale capitalei, regula este aceeasi pentru toata lumea. Nu exista doua tipuri de cetateni, cu cei care au dreptul de a face petreceri si cei care nu au acest drept", a insistat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#restaurante, #Paris, #Cina, #ministri , #Franta