CEDO condamna Ungaria pentru ca a refuzat accesul unui jurnalist intr-un centru pentru solicitanti de azil

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 16:342274 citiri
CEDO condamna Ungaria pentru ca a refuzat accesul unui jurnalist intr-un centru pentru solicitanti de azil
Foto: Arhiva Pixabay

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, Ungaria pentru ca i-a refuzat unui jurnalist accesul intr-un centru de primire a solicitantilor de azil, fara un motiv suficient.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata in 2016 de Illes Szurovecz, un jurnalist ungar care lucra pentru un portal de informatii si caruia i s-a refuzat permisiunea de a face interviuri si fotografii in centrul de primire de la Debretin (est) pentru a relata despre conditiile de viata de acolo.

Potrivit comunicatului emis de CEDO, instanta "nu a fost convinsa ca restrangerea posibilitatii pentru reclamant de a intreprinde o asemenea munca de cercetare, impiedicandu-l astfel sa relateze prin informatii la prima mana despre o problema tinand de un interes public considerabil, si anume criza refugiatilor in Ungaria, era suficient justificata".

Autoritatile ungare nu si-au motivat interdictia de acces decat prin "ratiuni sumare, si anume eventuale probleme pentru securitatea si viata privata a solicitantilor de azil", arata CEDO.

Cei sapte judecatori, printre care si cel ungar, au considerat in unanimitate aceste motive ca insuficiente pentru a se restrange libertatea de exprimare.

"A pune obstacole pentru accesul jurnalistilor la informatie risca sa-i descurajeze, chiar sa-i impiedice sa relateze informatii exacte si fiabile catre public si, prin urmare, sa-si joace rolul indispensabil de 'caini de paza'", subliniaza instanta europeana.

CEDO nu a condamnat totusi statul ungar la plata unei amenzi catre jurnalist. 'Constatarea incalcarii echivaleaza prin ea insasi cu o satisfactie echitabila suficienta pentru dauna morala suferita', a indicat instanta de la Strasbourg.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
MosGerila
rank 5
Ma intreb: cat de disperat poti fi ca sa ceri azil in Ungaria ?!?!?