Cea mai lunga greva din istoria Operei din Paris: pierderi de 12 milioane de euro in 3 saptamani

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 14:20
4902 citiri
Cea mai lunga greva din istoria Operei din Paris: pierderi de 12 milioane de euro in 3 saptamani
Foto: Hepta.ro

Opera din Paris a cunoscut o multitudine de greve in aceste ultime decenii, dar traverseaza unul dintre cele mai grave blocaje din istoria recenta: trei saptamani de paralizie din cauza protestelor fata de proiectul de reforma a pensiilor, 63 de spectacole anulate si peste 12 milioane de euro pierderi, scrie AFP.

"In ultimii 30 de ani, este vorba despre cea mai lunga greva si cele mai mari pierderi" din cauza acestei greve, au afirmat reprezentantii institutiei care dateaza de 350 de ani.

In lumea culturala, miscarea sociala lansata in tara la 5 decembrie contra proiectului de reforma a pensiilor, afecteaza doar Opera si Comedia Franceza.

In comparatie, greva din 2007 fata de o prima reforma a "regimurilor speciale" a provocat anularea a 17 spectacole si pierderi de 3,2 milioane de euro.

Balerinii de la Opera, singurii care ies la pensie la varsta de 42 de ani, apara acest regim care dateaza din vremea regelui Louis XIV (1638-1715). Ei au refuzat recent o propunere potrivit careia reforma ar intra in vigoare pentru balerinii angajati dupa 1 ianuarie 2022.

Stagiunea va fi reluata din 11 ianuarie si ministerul Culturii a afirmat pentru AFP ca "discutiile cu managementul si reprezentantii personalului vor continua".

In culise si in studiouri, pregatirile pentru viitoarele opere par a se desfasura normal: baritonul francez Florian Sempey a scris pe Twitter ca este "fericit" sa revina in "Barbierul din Sevilla, prima opera pe afis; balerinul Hugo Marchand a publicat pe Instagram un videoclip in care isi repeta rolul din baletul "Giselle".

Numeroasele spectacole anulate au dus la o "importanta diminuare a fondurilor", potrivit institutiei.

"Acest lucru va afecta investitiile pentru stagiunile urmatoare, in special pentru lucrarile prevazute. Vor fi repercusiuni financiare privind functionarea si bugetele", precizeaza institutia, care a sarbatorit anul trecut 350 de ani.

Daca grevele tehnicienilor de la Opera au loc in mod obisnuit din anii '70, cea a balerinilor este inedita, la fel si prezenta dansatorilor in strada.

Unele greve raman memorabile, precum cea din 1998, declansata, in ultimul moment, de cor, inaintea unei reprezentatii cu "Traviata". Conducerea a decis anularea spectacolului din acea seara, in fata protestelor publicului deja instalat in sala.

Potrivit fostului director, "trebuie avut in vedere un sistem care poate sa ajuta formarea si pensionarea in asa fel incat sa asigure balerinilor un venit dupa ce parasesc Opera, pentru ca multi dintre ei se afla in mare dificultate".

Statul contribuie cu jumatate din finantarea fondului de pensii pentru Opera (14 milioane de euro pe an, pentru aproape 1.900 de cotizanti).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#greva Opera Paris, #greva balerini , #proteste Franta