Ce s-a decis la Bruxelles: UE isi cumpara drone de aparare si va finanta grupuri de lupta pentru interventie rapida

Joi, 22 Iunie 2017, ora 23:263554 citiri
Ce s-a decis la Bruxelles: UE isi cumpara drone de aparare si va finanta grupuri de lupta pentru interventie rapida
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru construirea unor structuri permanente de aparare si securitate la nivel comunitar.

In prima sesiune a summit-ului UE, liderii europeni au aprobat intensificarea cooperarii in combaterea terorismului si crearea unui Fond european pentru aparare, au anuntat Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, citati de La Repubblica.

"Este un pas istoric. De ani intregi nu mai fusesera facute progrese in domeniul apararii Europei", a subliniat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

Sefii de stat si de guverne europeni - dintre care 22 fac parte din NATO - au convenit si sa dezvolte impreuna sau sa achizitioneze echipamente militare precum drone.

"Obiectivul este furnizarea unor capacitati, asigurarea unei baze competitive, inovatoare si echilibrate industriei apararii in intreaga Uniune", afirma ei.

Europenii urmeaza sa intocmeasca o lista de criterii si angajamente constrangatoare juridic in urmatoarele trei luni, cu scopul de a pune bazele acestei cooperari, in loc sa continue sa se bazeze pe promisiuni vagi din trecut.

Pe de alta parte, liderii europeni au convenit sa lupte impotriva extremismului online si sa-si consolideze eforturile vizand sa-i impiedice pe luptatorii europeni sa se alature extremistilor in strainatate.

Combaterea terorismului si extremismului online

Donald Tusk a evidentiat importanta intensificarii eforturilor de combatere a terorismului, inclusiv in mediile online: "Suntem absolut determinati sa protejam cetatenii".

"Consiliul European condamna vehement recentele atacuri teroriste si este unit si ferm in combaterea terorismului, a ostilitatii si extremismului in forme violente.

Aceste actiuni intensifica determinarea noastra de a coopera la nivel european pentru consolidarea securitatii interne: vom combate raspandirea radicalizarii in mediile online, vom coordona activitatile pentru contracararea extremismului violent si ideologiile specifice, vom bloca finantarea terorismului, vom facilita schimburile urgente de informatii intre autoritati, inclusiv cu partenerii de incredere, vom imbunatati interoperabilitatea bazelor de date.

Industriile de profil au propria responsabilitate in a ajuta la combaterea terorismului si infractionalitatii la nivel cibernetic", se arata intr-un comunicat oficial postat pe site-ul institutiei.

Liderii UE au convenit, de asemenea, sa finanteze cu fonduri europene grupuri de lupta europene - niste forte expeditionare de mici dimensiuni, care sa poate sa fie trimise rapid in puncte fierbinti de criza.

"In scopul consolidarii securitatii si apararii Europei in contextul actualelor provocari geopolitice si pentru a indeplini ambitiile stabilite in Strategia globala a UE, Consiliul European este de acord cu necesitatea lansarii proiectului ambitios si integrant al Structurii de Cooperare Permanenta (PESCO). (...) Pentru a consolida structurile de reactie rapida ale UE, Consiliul European este de acord ca desfasurarea pe teren a grupurilor de lupta trebuie sa fie finantata in comun, permament, prin Mecanismul Atena.

Consiliul European indeamna Consiliul UE sa accelereze eforturile pentru cresterea gradului de reactie in gestionarea crizelor civile", subliniaza institutia.

Citeste si


Recent, statele Uniunii Europene au stabilit sa aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, in contextul iesirii din UE a Marii Britanii, care se opune oricaror initiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE.

Cu ocazia reuniunii ministeriale a Agentiei Europene a Apararii, prezidata de Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, s-a decis constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiara ca sursa pentru finantarea structurilor de aparare ale Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News