Alegerile din Germania ar putea aduce o schimbare care ingrijoreaza intreaga lume

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 09:00
13153 citiri
Alegerile din Germania ar putea aduce o schimbare care ingrijoreaza intreaga lume
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca alegerile de duminica din Germania si campania premergatoare sunt considerate de multi ca fiind plictisitoare, cu un rezultat usor de intuit - un nou mandat de cancelar pentru Angela Merkel -, expertii au scotocit dupa un punct de interes al acestui eveniment electoral. Si l-au gasit.

Comparativ cu victoria lui Donald Trump, votul pentru Brexit sau prezenta in turul al doilea al prezidentialelor a lui Marine Le Pen, rezultatul alegerilor germane va fi plictisitor, scrie Lukas Hermsmeier, intr-un articol pentru New York Times (NYT).

Acesta sustine ca cel mai mare soc va fi probabil atunci cand Alternativa pentru Germania (AfD) va deveni primul partid ultranationalist care sa intre in Bundestag dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Care este treaba cu AfD?

Acest lucru este suficient de ingrijorator. AfD este un partid cu afinitati rasiste, care neaga schimbarile climatice si in care se afla demagogi care cred ca Germania ar trebui sa nu mai dea seama pentru trecutul sau nazist.

De asemenea, politicienii au folosit sloganuri precum "Germania pentru germani" si s-au declarat impotriva islamului.

Acum, partidul este cotat de unele sondaje cu 12 procente in intentiile de vot, pe locul al treilea dupa crestin-democratii (CDU) Angelai Merkel si social-democratii (SPD) lui Martin Schulz. Adica cu mult peste pragul necesar de 5 la suta pentru a intra in Parlament.

NYT noteaza ca intregul peisaj politic al Germaniei a virat catre dreapta, in ultimii ani.

Spre exemplu, de cand s-a infiintat, AfD a reusit sa intre in 13 dintre cele 16 parlamente regionale, iar fiecare partid important a pierdut voturi in favoarea sa. Si, in timp ce Germania a inregistrat o scadere considerabila in ce priveste prezenta la urne, in ultimele decenii, partidul de extrema dreapta a reusit sa mobilizeze un numar urias dintre cei care anterior nu mergeau sa voteze.

Apoi, in 2015, in plin aflux al refugiatilor, AfD si-a schimbat atitudinea predominant anti-UE intr-una anti-imigratie. In luna septembrie a acelui an, sustinerea a ajuns la o cota de 16 la suta.

Privirea catre dreapta, o "moda"

Partidele germane importante s-au reorientat atat de mult catre dreapta, inaintea acestor alegeri, incat politicienii AfD i-au criticat ca i-au copiat. Spre exemplu, unul dintre candidatii partidului, Alexander Gauland, s-a plans ca social-democratii "fura" pozitiile partidului sau "pentru a distrage de la propriul lor esec si pentru a obtine castig in fata alegatorilor".

Apoi, liderul Partidului Liber Democrat, Christian Lindner, este cel care in aceasta luna a dat un interviu pentru Bild cu titlul "Toti refugiatii trebuie sa se duca inapoi!", cu referire la solicitantii sirieni de azil care ar trebui sa plece din Germania cat de curand, deoarece tara lor este sigura.

Insa, asa cum comenteaza si The Independent, nu se va sti, pana cand nu vor fi afisate rezultatele, cat a reusit sa "rupa" AfD din sustinerea alegatorilor de dreapta pentru partidul lui Merkel.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#soc alegeri Germania, #Alternativa pentru Germania alegeri duminica, #Alternativa pentru Germania Parlament , #alegeri Germania
Comentarii