Cantareti de opera din Marea Britanie invata pacientii cu Covid-19 sa respire din nou. Programul a fost extins dupa efectele pozitive remarcate

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 06:01
1048 citiri
Cantareti de opera din Marea Britanie invata pacientii cu Covid-19 sa respire din nou. Programul a fost extins dupa efectele pozitive remarcate
Suzi Zumpe (stanga, sus), in timpul unei lectii FOTO ENO Breathe

Cantareti de opera din Anglia ii invata sa respire din nou pe cei care au avut Covid-19 si au ramas cu sechele in urma bolii. Activitatile au loc in cadrul unui program de sase saptamani dezvoltat de English National Opera si un spital din Londra, relateaza The New York Times.

Lectiile personalizate pentru a-i ajuta pe pacienti sa se recupereze in urma bolii au loc prin platforma Zoom.

Profesoara de canto Suzi Zumpe, de la Royal Academy of Music si Garsington Opera, face mai multe exercitii pentru musculatura fetei, inainte de a activa vocea. Ea lucreaza cu fiecare persoana in parte, dar si cu grupuri.

Sesiunile sunt prescrise de medici ca parte a planului de recuperare dupa Covid-19.

E.N.O. Breathe

Denumit "E.N.O. Breathe", programul de sase saptamani ofera pacientilor lectii personalizare, cu exercitii de recuperare demonstrate clinic, insa modificate de profesori si livrate online.

Avand in vedere ca institutiile de spectacole de peste tot din lume au fost afectate grav de pandemie, fiind in cea mai mare parte din ultimul an inchise, English National Opera, una dintre principalele companii de gen din Anglia, a incercat sa isi redirectioneze energia.

In ultimele luni, printre altele, a decis sa se alature acestui program. "Opera isi are radacinile in respiratie", a spus Jenny Mollica, care coordoneaza proiectele de comunicare si asistenta ale institutiei. "Aceasta este expertiza noastra. M-am gandit << poate ca EON are ceva de oferit >> ". Ea a explicat ca ideea a aparut vara trecuta, cand au aparut informatii ca tot mai multi oameni care au fost vindecati dupa forme grave de Covid-19 inca se confrunta cu efecte ale bolii - de la dureri la nivelul pieptului, oboseala, stari de confuzie si dificultati de respiratie.

Ajutorul antrenamentului vocal

Ea a luat legatura cu Dr. Sarah Elkin, specialist la Imperial College N.H.S. Trust, unul dintre cele mai mari spitale publice din tara. Elkin si echipa ei cautau, in acelasi timp, modalitati de a-i ajuta pe pacienti.

"Dupa ce ai trecut prin toate variantele cu tratamentele medicamentoase, simti ca nu ai prea multe de oferit oamenilor", a spus Elkin.

Elkin, care obisnuia sa cante jazz, a considerat ca antrenamentul vocal ar putea sa ajute.

Au fost recrutati initial 12 pacienti. Dupa consultatii cu un specialist vocal, ei au luat parte la sesiuni saptamanale de grup, care au avut loc online, sustinute de Zumpe.

Obiectivul era sa ii incurajeze sa isi foloseasca la maxim capacitatea pulmonara, afectata de boala, in anumite cazuri, si sa ii invete sa respire calm din nou si sa gestioneze anxietatea, o chestiune cu care multi dintre pacientii cu sechele se confrunta.

Pe parcurs, au fost implicati mai multi tutori.

Efectele programului

Unul dintre pacienti a spus: "Programul chiar ajuta. Fizic, mental, in ceea ce priveste anxietatea". Aproape la fel de important, a spus el, a fost sa poti imparti un spatiu virtual si sa impartasesti povesti cu alti oameni in situatii similare.

Pe langa lectiile saptamanale, el si ceilalti participanti au primit acces la resurse online, precum partituri, liste cu muzica pentru calmare, videoclipuri de perfectionare filmate pe scena English National Opera.

Tutorii au venit cu idea de a folosi cantece de leagan din diverse culturi ale lumii, pentru ca sunt mai usor de stapanit si pentru ca sunt linistitoare. "Vrem sa construim o legatura emotionala prin muzica, sa o facem agreabila, nu este ceva doar fizic", a mai spus Zumpe.

Elkin a declarat ca cei mai multi dintre pacienti au spus ca aceste lectii au efect pozitiv si ea a comandat un studiu aleatoriu pentru o mai buna intelegere clinica.

Programul este extins si in alte parti din Anglia, sustinut prin donatii si este gratuit pentru oricine caruia ii prescrie medicul. Obiectivul este de a prelua, in faza urmatoare, 1.000 de oameni, a anuntat compania de opera intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Regatul Unit ar putea deveni treptat o ţară fără tutun. Deputaţii dezbat marţi, 16 aprilie, un proiect de lege conform căruia tinerilor în vârstă de până la 15 ani din prezent să nu li...
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
#Marea Britanie, #Covid 19, #respiratie, #cantaret, #opera , #Marea Britanie