Candidatul stângii la fotoliul de cancelar al Germaniei vrea o politică de apropiere a Uniunii Europene de Rusia

Joi, 12 August 2021, ora 19:31
2918 citiri
Candidatul stângii la fotoliul de cancelar al Germaniei vrea o politică de apropiere a Uniunii Europene de Rusia
Olaf Scholz este ministru de Finanțe FOTO Facebook /SPD-Fraktion im Bundestag

Uniunea Europeană trebuie să-şi revizuiască politica privind relaţiile cu Rusia, a susţinut miercuri, 11 august, ministrul de finanţe german Olaf Scholz, candidat al Partidului Social-Democrat german (SPD) pentru postul de cancelar, scrie Politico.eu.

''Ne trebuie o nouă Ostpolitik'', a spus Scholz într-un interviu acordat postului Deutsche Welle, făcând referire la strategia de destindere faţă de Uniunea Sovietică urmată în timpul Războiului Rece la începutul anilor '70 de cancelarul social-democrat Willy Brandt.

Scholz a apreciat, de asemenea, că este important ca Rusia să ştie că UE vorbeşte cu o singură voce şi a susţinut în acest sens ideea aprofundării integrării europene, afirmând că va cere Rusiei şi altora să ''accepte că va fi mai multă integrare europeană''.

''Există o bună tradiţie care a fost iniţiată de Willy Brandt (...) despre securitatea comună în Europa'', a amintit el, dar a criticat Rusia pentru că prin anexarea Crimeei şi conflictul din estul separatist al Ucrainei a încălcat dreptul internaţional şi principiul postbelic conform căruia frontierele în Europa nu trebuie modificate prin forţă.

Este ''necesar pentru toţi să înlocuiască legea celui mai puternic cu legea dreptului'', a indicat politicianul social-democrat, ale cărui şanse de a-i succede cancelarului de dreapta Angela Merkel la conducerea viitorului guvern de la Berlin după alegerile din 26 septembrie au crescut, conform sondajelor din ultimele săptămâni.

Întrebat însă dacă va folosi cuvinte tari când va trata cu preşedintele rus Vladimir Putin, Olaf Scholz a răspuns evaziv, afirmând că este important pentru Germania să lucreze întotdeauna împreună cu alţii. Pe de altă parte, el s-a arătat favorabil susţinerii manifestate de partidul său pentru gazoductul ruso-german Nord Stream 2, criticat de mare parte din restul Europei.

Remarcile sale prudente, prin care a criticat Kremlinul, dar fără să facă promisiuni, sunt în acord cu politica promovată de Angela Merkel, care a fost critică faţă de Moscova în timp ce a lăsat deschisă uşa dialogului.

Cu toate acestea, Germania s-ar putea vedea nevoită să-şi înăsprească abordarea faţă de Rusia în anii următori. De altfel, cu numai două luni în urmă, Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au lovit de opoziţia celorlalţi lideri europeni când au pledat pentru deschiderea unui dialog cu Vladimir Putin.

Cu şase săptămâni înaintea alegerilor legislative în Germania, poziţionarea în relaţiile cu Moscova rămâne un subiect sensibil în această ţară. Conform unui sondaj publicat luna trecută, germanii sunt în continuare divizaţi asupra acestei chestiuni conform liniilor de separaţie de pe vremea Războiului Rece. Astfel, în timp ce în partea de est a Germania 50% dintre cei chestionaţi au spus că doresc legături mai strânse cu Rusia, în partea de vest procentul opiniei similare a coborât la 25%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
#Olaf Scholz, #candidat, #stanga, #Germania, #apropiere, #Uniunea Europeana, #Rusia , #Germania