Tragedie umanitară în Canalul Mânecii. Cel puțin 31 de migranți au murit după ce barca în care se aflau s-a răsturnat

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 21:49
2053 citiri
Tragedie umanitară în Canalul Mânecii. Cel puțin 31 de migranți au murit după ce barca în care se aflau s-a răsturnat
Barcă cu migranți ce încearcă să ajungă în Marea Britanie FOTO Hepta

Treizeci și unu de oameni au murit miercuri, 24 noiembrie, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în timp ce traversau Canalul Mânecii din Franța către Marea Britanie, în cel mai grav dezastru înregistrat, care a implicat migranți în apele care separă țările, relatează Reuters.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenții sunt puternici. Bărcile supraîncărcate de multe ori abia rămân pe linia de plutire și sunt la cheremul valurilor în timp ce încearcă să ajungă pe țărmurile britanice.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că la bord se aflau 34 de persoane, dintre care 31 au murit, două au fost salvate și una era încă dispărută.

„Sunt doi supraviețuitori... dar viața lor este în pericol, suferă de hipotermie severă”, a spus el.

„Este o catastrofă pentru Franța, pentru Europa, pentru umanitate să-i vezi pe acești oameni care sunt la cheremul contrabandiștilor pier pe mare”.

Mai mulți imigranți au părăsit țărmurile nordice ale Franței decât de obicei pentru a profita de condițiile calme ale mării, miercuri, potrivit pescarilor, deși apa era extrem de rece.

Un pescar, Nicolas Margolle, a declarat pentru Reuters că a văzut mai devreme două nave mici, una cu oameni la bord și altul gol.

El a spus că un alt pescar a chemat serviciile de salvare după ce a văzut o barcă goală și 15 oameni plutind nemișcați în apropiere, fie inconștienți, fie morți.

În timp ce poliția franceză a împiedicat recent mai multe traversări decât în ​​anii precedenți, ea a reușit să oprească doar parțial fluxul de migranți care doresc să ajungă în Marea Britanie - una dintre multele surse de tensiuni dintre Paris și Londra.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat „șocat și îngrozit” de decese.

„Gândurile și simpatiile mele sunt către victime și familiile acestora... dar acest dezastru subliniază cât de periculos este să traversezi Canalul în acest fel”, a spus el după ce a prezidat o ședință de urgență a cabinetului.

Deși ambele guverne au dat vina pe contrabandişti, o serie de politicieni francezi, inclusiv primarul din Calais, Natacha Bouchart, au dat vina pe Marea Britanie pentru această problemă, spunând că ar trebui să-și schimbe politicile de imigrare.

Unele grupuri de drepturi au spus că o monitorizare mai strictă îi împinge pe migranți să-și asume riscuri mai mari, deoarece își caută o viață mai bună în Occident.

„A acuza doar contrabandiştii înseamnă a ascunde responsabilitatea autorităţilor franceze şi britanice”, a spus ONG-ul l'Auberge des Migrants.

Înainte de dezastrul de miercuri, 14 persoane s-au înecat anul acesta încercând să ajungă în Marea Britanie, a declarat un oficial local al prefecturii maritime. În 2020, un total de șapte persoane au murit și două au dispărut, în timp ce în 2019 au murit patru.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#Marea Britanie, #Franta, #Migranti Europa, #decese , #Marea Britanie