Campania electorala din Polonia: bogatia tarii e impartita alegatorilor. Cine va plati, la final?

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 22:45
4039 citiri
Campania electorala din Polonia: bogatia tarii e impartita alegatorilor. Cine va plati, la final?
Foto: Pixabay.com / Polonia, Varsovia

Polonia alege un nou Parlament, iar partidul de guvernamant PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, are toate sansele sa ramana la putere. Cat priveste economia tarii, aceasta duduie, indiferent de guvern. Chiar asa?

"It's the economy, stupid!" Dar nu este asa. Dimpotriva. Acest slogan de campanie al lui Bill Clinton din anul 1992, potrivit caruia starea economiei este decisiva pentru victoriile la urne, nu este valabil in cazul Poloniei. Sau, daca este valabil, atunci doar pe cai ocolite.

Aceasta fiindca inainte ca partidul conservator PiS, al Justitiei si Dreptatii, sa vina la putere, economia tarii crestea cu mult peste standardele europene. Si acum, multi ani mai tarziu, inaintea alegerilor parlamentare de la finele saptamanii, Polonia consemneaza rate de crestere care l-ar umple de fericire pe orice politician din vestul Europei. In ultimul an, economia a crescut cu 5,1 la suta, iar pentru anul in curs Comisia Europeana estimeaza o crestere de 4,4 la suta.

"Guvernul PiS a avut pur si simplu noroc din perspectiva economica", a declarat recent pentru Neue Zurcher Zeitung economistul Leszek Balcerowicz. Cu alte cuvinte, nu este meritul guvernului ca lucrurile evolueaza intr-atat de pozitiv. Evaluarea specialistului inseamna ceva, fiindca el a prescris Poloniei in anii '90 o terapie de soc care a pus bazele succesului de mai tarziu. Cu bune si cu rele.

Citadini si defavorizati

Intre cele bune se numara fara indoiala ratele de crestere economica, dezvoltarea unor companii infloritoare, extinderea infrastructurii si transformarea unor orase mari poloneze in metropole europene.

Intre cele rele se numara in Polonia, la fel ca si in alte tari europene, discrepanta crescanda intre bogati si saraci, intre mediul urban si cel rural. Prosperi, daca nu chiar avuti, au devenit citadinii, iar oamenii de la tara s-au simtit abandonati, chiar daca astazi traiesc incomparabil mai bine decat acum 20 de ani.

Veniturile citadinilor polonezi au crescut intre anii 2004 si 2016 cu 94 la suta, iar cresterea consemnata la tara a fost chiar mai mare. Cu toate acestea, numai fiecare al cincilea locuitor din mediul rural considera ca venitul sau este suficient. Patru cincimi sunt deci de parere ca nu obtin destul pentru un trai decent. Iar in Polonia 15 milioane de oameni din totalul de 37 traiesc la tara.

Ocuparea fortei de munca este aproape totala

Faptul ca in Polonia somajul este foarte redus este un avantaj. Cota de somaj este de 3,7 la suta si cei 1,5 milioane de refugiati ucraineni asigura ocuparea oricarui loc de munca vacant. Salariile cresc, ceea ce stimuleaza si consumul privat.

Cu toate acestea, multi oameni din mediul rural si chiar citadini se simt abandonati. Si aici PiS a intervenit cu succes. Formatiunea patriotica practica o politica sociala sub alte auspicii si despre asta vorbeste omul forte al tarii, Jaroslaw Kaczynski, facand si o comparatie cu guvernele anterioare.

"Adevarul este urmatorul: am facut redistribuire. Ce facem este politica sociala", a declarat el pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aceasta politica sociala a ridicat standardul de viata al multor polonezi, oameni de rand. O componenta centrala este alocatia pentru copii "500+", care este platita pentru orice copil incepand cu cel de-al doilea care se naste intr-un cuplu, si care se plateste si pentru primul-nascut, dupa venirea pe lume a fratelui sau surorii sale. 500 de zloti, echivalentul a 115 euro pentru fiecare copil sunt bani buni in Polonia, unde salariul mediu este de 1000 de euro lunar.

Cadouri electorale

Guvernul PiS a recoborat de asemenea varsta de pensionare la 65 de ani, dupa ce plafonul fusese ridicat de guvernarea anterioara. Pentru chiriasii care nu dispun de venituri mari exista un program guvernamental de stimulare intitulat "Locuinta+". Cu programele de acest gen, PiS si-a facut acum campania electorala.

Pentru cei in varsta va fi introdusa a 13-a pensie lunara pe an, iar pentru cei tineri exonerearea de la impozitul pe venit pana la varsta de 26 de ani. La acestea se adauga stimulente banesti pentru tarani si investitii in legaturile feroviare din mediul rural.

Astfel, premierul Morawiecki se asteapta ca venitul mediu al unei familii sa atinga in 2030 standarul UE. In 2014, nu atingea decat 69 la suta din acesta.

Pe fundalul acestor succese ale PiS, vocile critice nu prea se mai fac auzite. La anuntarea noilor indemnizatii pentru copii, se spunea ca statul polonez nu va putea sa sustina o asemenea cheltuiala. Acum insa, guvernul a prezentat un buget perfect echilibrat.

Toate noile binefaceri sociale, denumite in bataie de joc "carnaciori electorali", nu vor costa, potrivit estimarilor, mai mult de 40 de miliarde de zloti (10 miliarde de euro).

Concomitent, criticii recunosc ca aceste stimulente sociale sunt benefice pentru consum. Iar veniturile statului au crescut prin controlul riguros al platii TVA cu peste 10 miliarde de euro anual. Asa ca nici nu poate fi vorba de cheltuieli imposibil de suportat de catre stat.

Aceste 10 miliarde corespund in linii mari banilor pe care Polonia ii primeste net prin diverse programe ale UE si pe care ii investeste vizibil in poduri si sosele noi in intreaga tara.

Propaganda perdantilor

Aproximativ 100.000 de femei s-au retras de pe piata muncii gratie noilor indemnizatii pentru copii, releva presa. Dar criticile nu contenesc. "Intai redistribuie bani straini, pentru a-si consolida puterea. Mai tarziu vor veni noi impozite si datorii. Pentru politica PiS de redistribuire, cineva va trebui sa plateasca in cele din urma", avertizeaza economistul Balcerowicz.

Colegul sau Marcin Piatkowski, economist in cadrul Bancii Mondiale, il contrazice insa: "In ultimii patru ani, Polonia condusa de PiS a avut in continuare o crestere foarte ridicata, desi in restul Europei economia nu a trecut printr-o perioada tocmai fasta", a declarat acesta pentru revista germana Spiegel. Iar datoria publica a Poloniei este astazi mai mica decat era cu patru ani in urma.

Pe termen lung insa, Polonia nu se va putea descurca fara investitii sporite din strainatate, sustin Piatkowski si Balcerowicz, mai ales ca anii cand Polonia era un fel de banc de lucru pentru concernele din vest au cam trecut. Acum se pune accent pe un alt fel de crestere si exporturile poloneze au luat avant.

In regiuni cum ar fi Wroclav, capitala Sileziei, activeaza firme cum ar fi Google, Bosch sau Hewlett-Packard. Volkswagen are hale mari de asamblare in Poznan, Daimler construieste motoare si, mai nou, baterii in Polonia. Pentru astfel de investitii, pentru care se da o lupta acerba la nivel international, cealalta latura a mentinerii la putere a PiS ar putea deveni o problema.

La fel ca alte forte populiste din Europa, guvernul de la Varsovia mizeaza pe propaganda impotriva musulmanilor, a homosexualilor, a elitelor autoproclamate si a unor politicieni UE. Acestea nu sunt tocmai puncte in plus pentru atragerea de investitii. Pana acum acestea sunt puncte in plus pentru imaginea partidul guvernamental de aparator al intereselor polonezilor de rand.

De asemenea, reformarea justitiei poloneze dupa nevoile puterii si acapararea de catre PiS a mass-media par sa fi folosit mai mult extinderii puterii actualului guvern decat sa-i fi speriat pe partenerii si investitorii din strainatate. Balcerowicz crede insa ca "pagubele politicii PiS inca nu sunt vizibile. Ele sunt acoperite de boom-ul economic."

Andreas Rostek, Deutsche Welle

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Polonia economie, #analiza Polonia , #Polonia