Calculul lui Kaczynski a dat roade

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 17:07
5893 citiri
Calculul lui Kaczynski a dat roade
Foto: Arhiva Facebook/ Jaroslaw Kaczynski

Partidul nationalist-conservator "Dreptate si Justitie" (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski poate forma si de acum inainte un guvern majoritar. Politica consacrata "omului de rand" a dat roade.

Rezultatul alegerilor parlamentare din Polonia nu a fost deloc surprinzator. "Coalitia Civica" liberal-conservatoare ramane si dupa votul de duminica principala formatiune de opozitie. Nou este comeback-ul stangii, care va constitui a doua forta de opozitie in viitorul Seim si participarea record la urne de peste 61 la suta. Acest din urma aspect arata limpede ca atat partidul de guvernamant, cat si Opozitia au reusit sa-si mobilizeze masiv electoratul.

Rezultatul foarte ridicat obtinut de PiS (aproape 44% fata de 37,6%, cu patru ani in urma) este, de fapt, rasplata pentru politica sociala extrem de generoasa promovata de formatiunea de guvernamant.

Jaroslaw Kaczynski si colegii sai de partid au reusit sa atraga de partea lor mai ales "polonezul de rand" din micile centre urbane si sate, care se simtise abandonat de responsabilii politici in contextul transformarilor dureroase de acum trei decenii.

Cresterea alocatiei pentru copii, pensiile suplimentare anuale, scutirea de impozite pentru tinerii cu varste sub 26 de ani si ridicarea venitului minim pe economie, toate acestea aplicate consecvent si insotite de retorica patriotica au constituit reteta succesului lui Kaczynski la scrutinul legislativ de duminica.

Un calcul politic care a dat roade.

Victoria rasunatoare a social-populistilor polonezi nu ar fi fost posibila fara sprijinul influentei Biserici Catolice. Alianta dintre "tron si altar" continua, iar comeback-ul stangii anticlericale poate fi interpretat drept o reactie la aceasta stare de fapt.

Din experienta altor tari cu o puternica Biserica Catolica, cum e de pilda Spania, am invatat ca astfel de aliante pot avea pentru Biserica urmari fatale.

Succesul lui Kaczynski reprezinta, totdata, si o palma usturatoare pe fata "Coalitiei Civice" de opozitie, care, dupa pierderile suferite la urne in 2015, nu a reusit sa-si reinnoiasca programul si personalul.

Consecinte amare pentru democratie

Repetata victorie detasata la urne a PiS poate avea urmari amare pentru democratia si statul de drept din Polonia. Exista pericolul ca Polonia sa devina o democratie "iliberala" si un stat semi-autoritar.

Primii patru ani de guvernare PiS au aratat ca omul forte al tarii, Jaroslaw Kaczynski, urmareste sa-si subordoneze institutiile independente, cum ar fi justitia si presa. Stilul sau politic, axat pe confruntare si polarizare, face practic imposibile compromisurile cu Opozitia - parte fireasca a culturii democratice. Din aceasta cauza sporesc disensiunile politice si pot avea urmari periculoase.

Puterea pe care i-o confera formatiunii aflate la guvernare votul electoratului polonez ne face sa credem ca Polonia va ramane un partener dificil atat pentru UE, cat si pentru Germania. In cazul in care PiS, asa cum a anuntat in campania electorala, va continua reformarea aparatului de justitie si a presei, ne putem astepta la noi confruntari cu Comisia Europeana.

Si revendicarile de despagubiri de razboi la adresa Germaniei fac parte din programul electoral PiS. Guvernul german va trebui sa gaseasca o cale delicata de abordare a acestui subiect in dialogul comun si un raspuns diferit de obisnuitul "Chestiunea a fost transata".

Un lucru e cert: atat Germania, cat si UE vor avea de-a face in urmatorii patru ani cu un guvern polonez incomod si recalcitrant.

Bartosz Dudek

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri parlamentare Polonia, #PiS rezultate alegeri Polonia , #Polonia
Comentarii