Bulgaria & Co: Afaceri murdare cu cetatenii europene

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 14:14
3795 citiri
Bulgaria & Co: Afaceri murdare cu cetatenii europene
Foto: Arhiva Ziare.com

In Bulgaria o retea corupta a eliberat ilegal, ani de zile, documente cu ajutorul carora se poate obtine cetatenie bulgara in schimbul unei mite consistente.

Cetateniile tarilor din UE sau permisele de sedere permanenta in aceste state sunt printre cele mai greu de obtinut, dar si cele mai solicitate documente oficiale. Aceasta cerere mare a creat o piata pe care oficialii corupti din multe tari ale UE o utilizeaza pentru a obtine castiguri in urma falsificarii documentelor.

Mai mult, in mod oficial, multe tari din UE nu doresc sa piarda aceste surse profitabile de venit. Sub numele "Golden Visa", ele intretin un comert in valoare de miliarde de dolari cu cetatenii si permise de sedere.

Cel mai recent exemplu in acest sens vine din Bulgaria. La inceputul saptamanii trecute, zeci de ofiteri au fost arestati temporar pentru ca, de-a lungul mai multor ani, au eliberat ilegal certificate bulgaresti de descendenta pentru cetateni din Macedonia, Moldova si Ucraina, in schimbul unor mite de mii de euro de persoana.

Cine poseda un astfel de document poate, conform legii, solicita cetatenia statului bulgar. Responsabila pentru eliberarea certificatelor este SABA, autoritatea pentru bulgari in strainatate. Dintre arestati face parte si seful institutiei, Petar Haralampiev, un nationalist notoriu, care a fost suspendat din functie luni. El ar fi chiar capul retelei.

Bulgaria: Lupte pentru putere

Cazul era cunoscut de ani de zile. Inca din 2012 redactia in limba bulgara a Deutsche Welle a relatat in legatura cu alocarea ilicita a certificatelor de descendenta de catre SABA.

Incepand din 2013, jurista Katja Mateva, fosta sefa a departamentului pentru cetatenie in cadrul Ministerului Justitiei, s-a adresat in mod repetat autoritatilor de supraveghere din Guvern, carora le-a pus la dispozitie informatii relevante.

In 2014, ministru adjunct al Justitiei, Petko Petkov, a inaintat un memorandum cu privire la acest subiect fostului prim-ministru interimar Gheorghi Bliznaski. Insa nu s-a intamplat nimic.

Katja Mateva a declarat intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca a fost supusa ani la rand la presiuni de catre politicieni, fiind marginalizata. In septembrie 2017, ea a fost in cele din urma demisa.

Petkov la randul sau a fost acuzat de colegii sai ca ar fi tradator de tara. Atat Mateva, cat si Petkov afirma ca pana acum nu a existat vointa politica de a pune capat afacerilor murdare cu cetatenii bulgaresti.

Faptul ca pana la urma au fost arestati mai multi responsabili ar putea fi un indiciu al luptelor de putere din interiorul Guvernului, respectiv intre cei doi parteneri de coalitie - GERB, partidul premierului Boiko Borisov, si alianta nationalista de extrema-dreapta Patriotii Uniti. Exista, de asemenea, frictiuni si in formatiunea divizata a Patriotilor Uniti.

Unii observatori speculeaza ca arestarea functionarilor SABA, institutie controlata de Patriotii Uniti, este un avertisment al premierului Borisov pentru partenerii sai de coalitie.

Afaceri similare in Romania si Bulgaria

Nu este inca limpede daca aceste activitati ilegale se vor opri si daca vinovatii vor fi trasi la raspundere. Bulgaria nu este singurul caz.

Si in Romania si in Ungaria un certificat similar indreptateste o persoana sa obtina cetatenia. In Romania este vorba in mare parte de cetatenii Republicii Moldova, unde doua treimi din populatie are origini romanesti.

Tensiuni in crestere pe relatia cu Kievul, dupa ce tot mai multi ucraineni vor si obtin cetatenia romana

In plus, in Ucraina traiesc minoritati romanesti si maghiare consistente. Ca si in Bulgaria, potrivit cercetarilor realizate de mass-media locale, certificatele de descendenta din Romania si Ungaria au fost acordate abuziv ani de zile. Mii de rusi si de ucrainieni se presupune ca au obtinut cetatenia Romaniei sau Ungariei in acest fel.

Si comertul oficial cu cetatenii si drept de rezidenta intitulat "Golden Visa" a atins dimensiuni mari. Cetatenii non-UE pot dobandi o cetatenie UE sau un drept permanent de sedere pentru o taxa sau daca fac o investitie, de obicei de ordinul milioanelor.

Jumatate din tarile UE, inclusiv Bulgaria, Grecia, Regatul Unit, Letonia, Lituania, Malta, Austria, Portugalia, Spania, Ungaria si Cipru, au oferit sau ofera astfel de programe.

Cel putin 6.000 de cetateni si 100.000 de permise de sedere au fost vandute in ultimii 10 ani, potrivit informatiilor prezentate la inceputul lunii octombrie de catre ONG-urile Transparency International si Global Witness.

Veniturile totale astfel provenite se ridica la cel putin 25 de miliarde de euro. Programele "Golden Visa" incurajeaza activitati de spalare a banilor, oferind un refugiu pentru oamenii de afaceri corupti, acuza cele doua ONG-uri. UE trebuie sa puna capat de urgenta acestei practici.

Keno Verseck

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Bulgaria retea cetatenie bulgara, #retea cetatenie bulgara , #Bulgaria