Primarul Budapestei redenumeste strazile din jurul viitoarei universitati chineze, in opozitie fata de proiectul premierului Orban

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 14:223262 citiri
Primarul Budapestei redenumeste strazile din jurul viitoarei universitati chineze, in opozitie fata de proiectul premierului Orban
Protest la budapesta fata de construirea unei universitati chineze FOTO adevarul.ro

Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul "Tradare", au protestat sambata fata de planurile de deschidere a unui campus al unei universitati chineze la Budapesta. Circa 10.000 de persoane au participat la marsul de protest, potrivit AFP.

Pentru a finanta proiectul, Budapesta a imprumutat aproape 1,5 miliarde de euro de la China.
Cea mai mare universitate chineza din Europa se va numi "Fudan Hungary University" si va avea 6.000 de studenti si 500 de profesori. Viktor Orban si guvernul sau sustin ca acest lucru va fi un atuu, Budapesta va deveni un pol de atractie international pe motiv ca Fudan face parte din primele 100 de universitati din lume, potrivit adevarul.ro.

Primarul de Budapesta, ecologistul Gergely Karacsony a decis sa redenumeasca strazile din capitala Ungariei cu nume inspirate din cultura si istoria Chinei. Decizia vine ca un protest simbolic fata de decizia de a construi in Budapesta cea mai mare unversitate chinza din europa. Astfel au aparut "Bulevardul Dalai Lama", "Strada martirilor uiguri" si "Drumul Hongkong liber".

Gergely Karacsony este principalul contracandidat al lui Viktor Orban la alegerile de anul viitor, iar campusul universitar chinez pare a fi un subiect fierbinte in campania electoral. In opinia lui primarului din Budapesta, acel teren promis de presedintele maghiar chinezilor s-ar potrivi mult mai bine unor resedinte universitare pentru studenti maghiari.

Oponentii liberali ai premierului Viktor Orban il acuza ca vrea sa se apropie de China si se tem ca viitorul campus ar putea submina calitatea invatamantului superior, precum si sa creasca influenta Beijingului in Ungaria si Uniunea Europeana.

Protestul, chiar daca symbolic, nu a fost vazut cu ochi buni de presedintele Orban care l-a catalogat, drept "o provocare", dar nici de liderii de la Beijing, unde autoritatile comuniste au deplans "agitatia mediatica orchestrata de niste politicieni maghiari si destinata sa puna bete in roatele cooperarii sino-ungare".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News