Belgia: Regele Albert a tinut ultimul discurs inainte de abdicare

Autor:Ana Ilie
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:242205 citiri
Belgia: Regele Albert a tinut ultimul discurs inainte de abdicare

Belgia va avea un nou rege, ce va depune juramantul duminica, pe fondul festivitatilor organizate in toata tara. Sambata, regele Albert a tinut ultimul discurs in aceasta calitate.

Philippe devine regele unei tari despartite intre nordul flamand, care doreste independenta, si sudul vorbitor de franceza, mai sarac, scrie Reuters.

Potrivit unui sondaj, mai putin de o jumatate dintre flamanzi cred ca Philippe va fi un rege bun dupa abdicarea lui Albert al II-lea, in varsta de 79 de ani. Si mediul de afaceri este divizat, in conditiile in care vorbitorii de franceza sunt multumiti de starea de fapt, iar flamanzii sustin ca monarhul nu mai joaca un rol politic.

Investitura lui Philippe vine la doi ani si jumatate dupa ce Albert a anuntat ca va abdica. Ceremonia are loc la 21 iulie, ziua nationala a Belgiei, ce marcheaza si 20 de ani de domnie a lui Albert.

Intr-un ultim discurs tinut sambata, Albert si-a enumerat dorintele, inclusiv aceea ca Belgia sa ramana unita si ca tara de 11 milioane de locuitori sa il sprijine pe fiul sau, noul rege.

"Acordati regelui Philippe si reginei Mathilde participarea voastra activa si sprijinul vostru. Sunt un cuplu extraordinar, servesc tara noastra si se bucura de deplina mea incredere", a spus Albert in discursul televizat.

Philippe este educat la Oxford si Stanford si s-a antrenat ca pilot in armata belgiana. Sotia sa Mathilde este populara in intreaga tara pentru naturalete si activitatea caritabila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News