Belgia, aproape de anarhie - Europa, in pericol?

Miercuri, 17 August 2011, ora 19:52
5729 citiri
Belgia, aproape de anarhie - Europa, in pericol?
Foto: Pravda

Peste 400 de zile fara guvern. Belgia se confrunta cu o criza politica profunda si a stabilit, practic, un record mondial in privinta unei anarhii.

Problemele aparute acolo arata ca acest stat este unul format mai degraba artificial, se scrie intr-o analiza a publicatiei Pravda.

Belgia a aparut pe harta Europei in anul 1830, mai degraba pentru a satisface nevoia Angliei de a crea o tara-tampon intre Franta si Prusia (mai tarziu Germania).

Cele doua comunitati, flamanzii si valonii, vorbesc doua limbi diferite. Primii vorbesc o limba apropiata de olandeza, iar valonii - limba franceza. Populatia tarii este formata din mai mult de 10 procente imigranti.

In Belgia au aparut si scandaluri in ultimul timp. Exista multe conflicte legate de indentitatea lor culturala, iar acestea se amplifica.

Situatie schimbatoare

Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, valonii aveau intaietatea in tara, avand un rol foarte important in industrie. Apoi, situatia s-a schimbat, iar influenta politica a flamanzilor a crescut.

Din 1974, premierii tarii au fost mereu reprezentanti ai flamanzilor. Politicienii acestei tari nu reusesc sa se puna de acord in legatura cu un nou guvern, in ciuda interventiilor regelui Albert al II-lea.

Belgia a depasit chiar si recordul negativ detinut de Irak. Tara este aproape de 500 de zile fara guvern. In data de 19 august va mai fi o tentativa de a pune capat acestei anarhii.

Exista si scenarii, precum cea a politicianului francez Le Pen, de a-i anexa pe valoni. Astfel, existenta Belgiei este amenintata de mai multi factori, printre care lisa unei unitati lingvistice si conflintele etnice neintrerupte.

UE nu reactioneaza

Este ciudat cum UE nu reactioneaza, caci are sediul chiar la Bruxelles. Poate ca europenii se tem ca separarea acestei tari va fi o scanteie care va aprinde intreaga Europa. In aceeasi situatie ar fi spaniolii, dar si britanicii.

Catalanii vor sa se separe de Spania, dar si Scotia pare atrasa de ruperea de Regatul Unit al Marii Britanii. Unii spun chiar ca Bruxelles-ul poate deveni un al doilea Sarajevo.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bruxelles belgia uniunea europeana, #ue spania marea britanie , #Bruxelles
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
Daca zice Pravda, asa trebuie sa fie, Pravda nu minte niciodata:-)