Belarus: Un nou protest de amploare este anuntat pentru duminica, dupa ce sambata au fost arestati brutal sute de manifestanti anti-Lukasenko

Duminica, 20 Septembrie 2020, ora 14:11
2418 citiri
Belarus: Un nou protest de amploare este anuntat pentru duminica, dupa ce sambata au fost arestati brutal sute de manifestanti anti-Lukasenko

Un nou mars de protest este prevazut sa aiba loc duminica in centrul capitalei belaruse, sub stricta supraveghere a politiei, la o zi dupa arestarea brutala a sute de manifestanti, informeaza AFP si dpa.

Dupa realegerea contestata a lui Aleksandr Lukasenko, pe 9 august, manifestatii de o amploare istorica au loc in fiecare duminica, pentru a cerea plecarea presedintelui Lukasenko, la putere de 26 de ani.

Manifestatia de duminica trebuie sa inceapa la 14:00 ora Minskului (11:00 GMT), insa apeluri de a protesta si in alte orase belaruse au fost de asemenea difuzate pe retelele sociale.

Duminica dimineata, mass-media de opozitie au publicat imagini cu convoaie militare care circulau prin centrul capitalei belaruse.

Cu o zi inainte, politia a dispersat aici in mod brutal o manifestatie a femeilor. Potrivit purtatoarei de cuvant a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova, 415 de persoane au fost arestate la Minsk si 15 in alte orase ale tarii, pentru participare la "manifestatii neautorizate". In total, 385 dintre acestea au fost deja eliberate, potrivit aceleiasi surse, care a amenintat cu urmariri penale pentru participantii la alte reuniuni de acest tip.

Sute de manifestanti din Minsk au fost arestati sambata. Protestatarii continua sa ceara demisia presedintelui Lukasenko. Numarul de persoane arestate sambata a fost mult mai mare decat in timpul unei manifestatii similare din saptamana precedenta, Consiliul de Coordonare al opozitiei atentionand impotriva "unei noi faze in escaladarea violentelor impotriva manifestantilor pasnici".

In fata presiunilor politiei, un canal al opozitiei foarte urmarit de pe Telegram a publicat o lista cu peste 1.000 de persoane prezentate drept angajati ai politiei belaruse.

In timpul actiunilor de protest, manifestanti incearca in mod regulat sa ridice mastile sau cagulele politistilor care nu poarta insigne sau ecusoane cu identitatea lor.

Refugiata in Lituania, lidera opozitiei belause Svetlana Tihanovskaia, ce revendica victoria sa in alegerile din 9 august, a afirmat sambata ca "belarusii sunt gata sa-i scoata din anonimat pe cei care asculta de ordine criminale". Trebuie sa va uitati in ochii poporului vostru, cel pe care trebuie sa-l aparati", a spus ea adresandu-se fortelor de ordine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Belarus, #minsk, #Lukasenko, #protest, #manifestatii, #alegeri , #stiri Europa