Belarus a sistat livrarea de petrol către Polonia și va înrerupe livrările de energie către Ucraina. Motivele invocate de regimul Lukasenko

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 19:36 6454 citiri
FOTO transoil.by

Fluxul de petrol către Polonia a fost întrerupt temporar de operatorul de conducte petroliere din Belarus, pentru o întreținere neprogramată. Anunțul a fost făcut de Varșovia, in contextul crizei de migranți care se desfășoară la granița dintre Belarus și Polonia.

Operatorul polonez PERN Group a transmis că monopolul rusesc de conducte Transneft l-a informat că "pomparea de petrol către Polonia și Germania va fi ușor redusă".

„Volumul lunar de materie brută va fi îndeplinit conform așteptărilor. Sistemul petrolier polonez este complet securizat și funcționează continuu”, a precizat PERN Group.

Operatorul belarus a restricționat fluxul, la o zi după ce Germania a suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2, notează Moscow Times.

Săptămâna trecută, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a amenințat că va întrerupe tranzitul gazelor naturale către Europa, ca răspuns la orice noi sancțiuni legate de criza migranților, impuse de liderii europeni.

De asemenea, tot miercuri, Ministerul Energiei din Belarus că întrerupe livrările de energie electrică către Ucraina, începând de joi, 18 octombrie.

Lukașenko este acuzat de liderii europeni că a orchestrat criza migranților, ademenindu-i pe aceștia pentru a-i trimite în UE, ca răspuns pentru sancțiunile impuse anul trecut după o represiune puternică împotriva opoziției. Săptămâna viitoare, Uniunea Europeană a anunțat că va lua noi sancțiuni împotriva Belarusului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News