Banca Centrala Europeana nu va interveni pentru a pune piedica inflatiei. Anuntul unui important membru al Consiliului Guvernatorilor

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
1996 citiri
Banca Centrala Europeana nu va interveni pentru a pune piedica inflatiei. Anuntul unui important membru al Consiliului Guvernatorilor
FOTO Pixabay

Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.

Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.

Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".

De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.

La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a lasat nemodificata dobanda de referinta si a majorat cu 500 de miliarde de euro Programul de Achizitii Urgente in Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), principalul sau instrument de combatere a crizei coronavirusului.

Potrivit unui comunicat al BCE, anvelopa Programului de Achizitii Urgente in Pandemie (PEPP) a fost majorata cu 500 de miliarde de euro, pana la un total de 1.850 de miliarde de euro. De asemenea, a fost prelungit orizontul de timp pentru achizitiile nete in cadrul PEPP pana la finele lunii martie 2022.

Banca Centrala Europeana se asteapta pentru acest an la o inflatie de 1%, in timp ce in 2022 inflatia ar urma sa ajunga la 1,1%. Conform primelor estimari ale BCE pentru 2023, inflatia in zona euro ar urma sa urce usor la 1,4%, dar si asa va ramane sub tinta de aproape 2% avuta in vedere de BCE.

Analisti: Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus in Zona Euro

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Banca Centrala Europeana, #inflatie, #masuri , #stiri Europa