Atentatele de la Paris si Bruxelles, comandate de teroristi de la varful Statul Islamic

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 23:58
3925 citiri
Atentatele de la Paris si Bruxelles, comandate de teroristi de la varful Statul Islamic

Celula jihadista aflata la originea atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris si pe 22 martie 2016 la Bruxelles a primit ordinele de la un 'nivel foarte inalt' in ierarhia organizatiei Statul Islamic, a anuntat miercuri procurorul federal al Belgiei, Frederic Van Leeuw, citat de AFP.

"Se stie ca ordinele au venit din zona Statului Islamic, de la un nivel foarte inalt in comandamentul Statului Islamic"', a declarat seful Parchetului federal, care este insarcinat cu anchetele antiteroriste in Belgia.

El nu a precizat daca cei care au comandat atentatele se aflau in partea irakiana sau in cea siriana a zonei controlate de SI.

Atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles au fost comise de aceeasi celula, cu ramificatii complexe, unii dintre membri sai inca fiind cautati de politie.

"Ancheta este departe de a fi incheiata, atat in Belgia, cat si in Franta", a mentionat Frederic Van Leeuw.

In opinia sa, identificarea belgiano-marocanului Oussama Atar drept unul dintre coordonatorii atentatelor este doar "o ipoteza de lucru, printre altele".

Anchetatorii considera ca sub numele de razboi 'Abu Ahmad', citat in investigatii, se ascunde acest veteran al jihadului, in prezent membru al organizatiei Statul Islamic, care a revendicat atacurile ce au indoliat cele doua capitale.

"El este singurul coordonator din Siria care a fost identificat in acest stadiu al investigatiilor", a precizat o sursa apropiata anchetei efectuate de procurorii belgieni.

Atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie 2015, au cauzat moartea a 130 de persoane si ranirea altor 350. Comise de cel putin noua jihadisti, impartiti in trei echipe operative, exploziile sinucigase au vizat zona arenei Stade de France, iar rafalele de arme automate au ucis persoane aflate la mai multe terase si in sala de concerte Bataclan din capitala franceza.

Atentatele de la Bruxelles din 22 martie acest an, soldate cu 32 de morti si 250 de raniti, au fost comise de trei atacatori sinucigasi - Ibrahim El Bakraoui si Najim Laachraoui, la aeroportul Bruxelles-Zaventem, si Khalid El Bakraoui, in statia de metrou Maelbeek, aflata la numai cateva sute de metri de sediul Comisiei Europene.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Stat Islamic atentate Bruxelles Paris, #comanda atentate Bruxelles Paris , #Bruxelles