Atentat dejucat la Bruxelles: Suspectii planuiau atacuri de Revelion

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 09:532798 citiri
Atentat dejucat la Bruxelles: Suspectii planuiau atacuri de Revelion
Foto: Arhiva Ziare.com

Doua persoane suspectate ca planuiau sa comita atentate la Bruxelles de Revelion au fost arestate de autoritatile belgiene, in urma unei operatiuni antiteroriste.

Mai multe perchezitii si arestari au avut loc duminica si luni la Bruxelles, in Brabant si in regiunea Liege, la cererea unui judecator de instructie din capitala Belgiei, specializat pe probleme de terorism, relateaza radioteleviziunea belgiana RTBF in pagina online.

In total, sase persoane au fost retinute in cadrul anchetei, dar numai doi suspecti au fost in final plasati sub mandate de arestare, celelalte patru persoane fiind eliberate dupa audieri.

Cei doi indivizi arestati sunt inculpati pentru apartenenta la o grupare terorista si amenintare cu atentate. Unul dintre ei este banuit ca era atat liderul unei celule teroriste, cat si recrutor.

Conform informatiilor obtinute de RTBF, gruparea intentiona sa comita atentate in Belgia vizand locuri emblematice din Bruxelles si politia, cu ocazia sarbatorilor de Revelion. Parchetul federal a confirmat marti aceste informatii, mentionand "amenintari serioase cu atentate".

"Obiectele confiscate in timpul perchezitiilor, in special material informatic, tinute militare de antrenament si material de propaganda pentru Statul Islamic, sunt in curs de examinare. Nu au fost descoperite arme sau explozibili", a precizat Parchetul intr-un comunicat.

Ziarele trustului Mediahuis au relatat despre "amenintari concrete" vizand comisariatul general din apropierea pietei centrale din Bruxelles. Parchetul nu a confirmat insa aceasta informatie.

In urma acestor evenimente, nivelul de alerta pentru comisariatele de politie din Bruxelles a fost ridicat de la 2 la 3.

Acest complot nu are nicio legatura cu atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a subliniat Parchetul federal, responsabil de dosare de terorism, care a preluat cazul deschis initial de Parchetul din Bruxelles.

Atentate teroriste la Paris: Al saselea suspect, inculpat oficial in Belgia

Bruxelles ramane un oras paralizat: Alerta terorista a fost prelungita, amenintarea este iminenta (Video)

Grand Place este una dintre zonele din capitala Belgiei unde este de asteptat sa se stranga multa lume in noaptea de 31 decembrie pentru a marca Anul Nou.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News