Atacurile de la Paris si Bruxelles sunt un 9/11 european: Avem nevoie de actiune acum!

Luni, 28 Martie 2016, ora 11:51
3630 citiri
Atacurile de la Paris si Bruxelles sunt un 9/11 european: Avem nevoie de actiune acum!
Foto: Facebook/Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, liderul Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, este de parere ca avem nevoie de mai mult decat de solidaritate pentru a invinge aceasta amenintare terorista; avem nevoie de actiune la nivel european.

Ziare.com va prezinta integral un editorial semnat de Guy Verhofstadt pe tema ultimelor evenimente dramatice din Europa.

"Pana in prezent, am fost crutati de un atac major pe teritoriul belgian. 22 martie a schimbat brusc aceasta stare de fapt. Bruxelles-ul se alatura acum listei oraselor europene care au fost vizate: Madrid, Londra si Paris.

Dar masacrul de marti nu a fost doar un atac asupra Belgiei. Statia de metrou Maelbeek este un punct de tranzit cheie pentru cartierul european. Aceasta a fost o lovitura in inima Europei. Mai mult decat oricand, este clar ca ne confruntam cu o provocare la nivel european.

Daca vrem sa-i invingem pe cei care doresc sa ne faca rau, avem nevoie de mai mult decat apelurile vagi la solidaritate, avem nevoie de politici si de actiune la nivel european.

Pentru inceput trebuie sa constientizam amploarea provocarilor pe care trebuie sa le infruntam. Celulele teroriste care ne ameninta sunt foarte mobile si autonome. Ele nu sunt sub o comanda centrala, dar toate acestea sunt inspirate de asa numitul Stat Islamic.

Atata vreme cat Statul Islamic si ideologia lui bolnava continua sa se dezvolte, in timp ce tinerii nostri spalati pe creier si vulnerabili sunt recrutati si instruiti de catre teroristi in Siria, niciodata nu vom fi pe deplin in siguranta.

Europenii si liderii lor politici au crezut multa vreme ca o forta europeana de aparare reprezinta un vis indepartat pentru viitor. La urma urmei, americanii si NATO au fost mereu acolo pentru a ne proteja.

Dar in timp ce noi ne-am redus capacitatile noastre de aparare, am descoperit ca SUA au propria lor agenda si ca uneori intervin in mod radical, cum ar fi in Irak, si uneori deloc, cum ar fi in Siria.

Europa suporta consecintele unui flux necontrolat de refugiati, ale unei Rusii agresive si unor atacuri teroriste barbare, care sunt urmarile deciziilor luate de americani. Trebuie sa acceptam faptul ca gasirea unei solutii politice la razboiul sirian este o responsabilitate europeana si ca doar o coalitie europeana puternica poate duce la o incetare a conflictului.

Un alt domeniu in care avem urgent nevoie sa facem mai mult este coordonarea luptei impotriva terorismului si sporirea cooperarii in schimburile de informatii. Dupa fiecare dintre atrocitatile teroriste recente din Europa, liderii nostri au admis ca schimbul de date dintre serviciile nationale de informatii ar fi putut fi imbunatatit, numai ca atunci cand este cu adevarat nevoie, ei sustin ca schimbul obligatoriu de informatii merge totusi prea departe.

Ei bine, schimbul obligatoriu de informatii ar trebui sa fie o conditie minima. De fapt, cred ca ar trebui infiintat un serviciu european de informatii, care sa colecteze date si sa efectueze operatiuni in toate cele 28 de state membre.

Daca teroristii nu respecta frontierele nationale, de ce ar trebui sa o faca agentiile noastre de informatii?

Pana in prezent, liderii UE au acces doar la colectarea datelor pasagerilor pentru zborurile aprobate, numite PNR. Din pacate, revizuirea propusa a acestui instrument nu contine inca nicio baza de date europeana, ci este o colectie de 28 de baze de date nationale, care fac schimb de informatii numai atunci cand o tara solicita acest lucru.

In Europa, noi nu suntem in stare nici macar sa ne punem de acord asupra modului in care numele arabe sa fie convertite in alfabetul latin. Din moment ce numele sau este listat in mod diferit in anumite aeroporturi, un terorist poate calatori liber in Europa, chiar si fara un pasaport fals.

Iar atunci cand el calatoreste cu masina sau ia trenul in locul avionului, practic dispare complet de pe radar. Informatiile din sistemul PNR sunt, prin urmare, inutile pentru neutralizarea unei celule teroriste franco-belgiene.

De fiecare data, reticenta Consiliului European de a ajunge la solutii la nivel european a fost uimitoare. Este un cliseu sa o numim "neglijenta grava", dar ea incepe sa arate asa.

Cine ar mai indrazni astazi sa sugereze ca nu avem nevoie de o Garda Europeana de Coasta si Frontiera, de un serviciu european de informatii sau de o armata europeana.

Americanii au luat masuri in toate aceste domenii inca din secolele XIX, XX. FBI a inceput ca un birou minuscul, care nu a putut face mai mult decat sa faciliteze schimbul de informatii dintre state privind identitatea persoanelor.

In momentul in care amenintarea interna reprezentata de grupuri anarhiste a crescut si s-a constatat ca depaseste granitele statelor, asa s-a intamplat si cu zona de actiune a Biroului. Si este logic sa fie asa.

Uniunea Europeana a fost in masura sa adopte un mandat european de arestare dupa 9/11, care va fi acum folosit pentru a-l extrada pe Salah Abdeslam in Franta. A fost aceasta o incalcare a suveranitatii nationale? Cu siguranta da, dar fiecare european a devenit mai sigur datorita acestei masuri.

S-a renuntat la o parte din suveranitate, dar securitatea a fost imbunatatita.

Atacurile de la Paris si Bruxelles sunt un 9/11 european. Este acum mai important ca niciodata sa fie lasata la o parte disputa cu privire la nevoia unei coordonari sporite intre statele membre si sa fie luate masuri reale la nivel european".

Guy Verhofstadt este presedintele Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa din Parlamentul European, fost prim ministru al Belgiei.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#atentate Bruxelles Paris Europa, #amenintari teroriste Europa , #Bruxelles