Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atac raider la Primaria Chisinau?

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 10:25
6433 citiri
Atac raider la Primaria Chisinau?
Foto: Facebook/Dorin Chirtoaca

Locuitorii Chisinaului s-au trezit cu o noua conducere a Primariei, una pe care nu au ales-o.

Milionara Silvia Radu, candidata la presedintie in 2016, adunand in Chisinau doar 0,35%, a devenit primar general interimar.

Anterior, democratii aflati la guvernare au vrut sa suspende presedintele pentru 5 minute, fara referendum, doar ca sa-si puna omul lor ministru la Aparare - si l-au suspendat. Acum Eugen Sturza este sef al Armatei, iar Igor Dodon s-a potolit.

Urmatoarea etapa in capturarea institutiilor statului de catre guvernarea oligarhica vizeaza Primaria Chisinau - acolo unde primar suspendat este inca liberalul Dorin Chirtoaca, aflat in arest la domiciliu, fiind suspectat de coruptie.

Primar introdus pe usa din spate

Luni dimineata, viceprimarul de Chisinau, Nistor Grozavu, care, dupa arestarea lui Dorin Chirtoaca a indeplinit si functia de primar interimar, desi figureaza in acelasi dosar de coruptie ca si Chirtoaca, a iesit in fata presei si, vadit emotionat, cu mainile tremurande, a citit, cu greseli, un fel de justificare pentru desemnarea Silviei Radu in functia de primar interimar si a lui Ruslan Codreanu in functia de viceprimar.

"Ea vine din zona tehnocrata si ii multumesc ca a acceptat sa ocupe functia data intr-o perioada de criza", a spus Grozavu.

"Am venit pentru ca domnul Grozavu m-a rugat sa vin in functie. Dumnealui m-a convins ca e necesara implicarea mea. Voi depune toate eforturile pentru a face cat mai prospera Capitala. Eu am inceput sa exercit aceasta functie de azi dimineata", a mentionat Silvia Radu, care a dat asigurari ca nu este afiliata politic.

Chiar de la prima sedinta, aceasta a dat presa afara, precizand ca are nevoie de "cateva minute de intimitate" cu angajatii Primariei.

Aleasa doar de Grozavu

Pe Silvia Radu nu au ales-o nici locuitorii Chisinaului, nici macar consilierii locali. Din contra, acestia din urma au respins-o de doua ori.

Ea a fost numita in functie luni, 6 noiembrie, prin dispozitia lui Grozavu - un liberal, cel mai probabil santajabil, scos din arest si pus sa gospodareasca prin Chisinau pana cei care decid azi totul in Moldova vor identifica un ambalaj juridic pentru preluarea controlului total, fara alegeri, si asupra Primariei Capitalei.

Dupa ce a iesit din izolator, sub control judiciar, liberalul Grozavu si-a declarat dragostea fata de guvernarea PD, dand ascultare si indeplinind imediat orice doleanta a premierului Pavel Filip. Asa au disparut inclusiv buticurile din apropierea Guvernului - lucru care nu a reusit nimanui in ultimii 20 de ani.

Culmea, cei care au construit scenariul de investire a Silviei Radu in functia de primar interimar s-au bazat pe un amendament la lege, operat in 2016, chiar la insistenta liberalilor si a lui Dorin Chirtoaca. Este vorba de un amendament la Legea privind statutul municipiului Chisinau, prin care primarului general (ori interimarului) i se permite sa numeasca viceprimarii prin propria dispozitie.

Reactia PL

"Partidul Democrat a introdus-o pe Silvia Radu in Primarie abuziv, pe usa din spate, violand in mod barbar orice norme democratice in acest sens", a comentat vicepresedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu.

Acesta sustine ca Chisinaul a mai trecut printr-o astfel de situatie de "atac raider" asupra conducerii Primariei Capitalei, cand, dupa plecarea lui Serafim Urechean in Parlament, "comunistii lui Voronin au insurubat in functia de primar general interimar mai multe personaje comice (...), dar nu au reusit atunci si nu vor reusi nici acum sa pacaleasca alegatorul atent si scolit al Chisinaului", a reamintit Munteanu.

El a precizat ca liberalii vor trece prin filtrul instantelor de judecata toate actele care au stat la baza acestui "atac nestapanit asupra vointei alegatorilor din Chisinau, nadajduind (aproape naiv) ca Themis, legata fiind la ochi, va face dreptate locuitorilor Capitalei".

Silvia Radu este candidatul lui Vlad Plahotniuc, iar Nistor Grozavu va semna orice pentru a-si salva pielea - sustine liderul PL, Mihai Ghimpu: "Stim de ce a facut asta Grozavu - au probe organele de drept ca Grozavu a incalcat legea si doar ca sa-si salveze pielea face orice. Este dispus sa faca orice, sa-l bage la inchisoare pe primar, doar ca sa-si salveze pielea", a comentat Ghimpu.

Il "prohodesc" pe Chirtoaca inainte sa "moara" politic

Desi suspendat, Dorin Chirtoaca este inca primar de Chisinau - cel putin pana pe 19 noiembrie, cand urmeaza sa aiba loc referendumul initiat de socialisti pentru revocarea acestuia din functie.

Numai ca, luni, acesta a ramas fara birou. Biroul lui Chirtoaca este reamenajat pentru Silvia Radu. "Democratii, prin uneltele lor de la Primarie (cu acordul tacit al "prietenilor" lor socialisti), il prohodesc politico-juridic pe Chirtoaca, fara sa i se respecte dreptul la prezumtia nevinovatiei si la legitima aparare, consfintite de legea suprema", a comentat Valeriu Munteanu.

"Am vorbit cu domnul Grozavu sa fie creata o comisie de inventariere a lucrurilor personale ale lui Dorin Chirtoaca (...), iar apoi, ma voi aseza in fotoliu", a mentionat, la randul ei, Silvia Radu.

PD boicoteaza, dar creeaza culoar socialistilor

Pe 19 noiembrie urmeaza sa aiba loc referendumul de revocare a primarului ales al Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Plebiscitul a fost initiat de socialisti. Insusi Dorin Chirtoaca a fost lipsit de posibilitatea de a participa la acest exercitiu electoral, instanta interzicandu-i sa iasa din casa pentru a-si depune dosarul de inregistrare in cursa electorala, iar legea nu permite transmiterea dosarului prin reprezentant. Numeroasele adresari in instanta in acest sens au fost respinse de magistrati.

Astfel, in cursa s-au inregistrat doar socialistii (care cheama la demiterea primarului Chirtoaca) si liberalii (care cheama la boicotarea referendumului).

Celelalte partide, inclusiv PDM, au anuntat ca vor boicota referendumul initiat de socialisti.

Si socialistii au anuntat ca vor ataca deciziile lui Grozavu de a numi viceprimarii si primarul interimar in instanta de judecata.

Potrivit deputatului PSRM, Vasile Bolea, numirea Silviei Radu in functia de primar general interimar este o miscare a Partidului Democrat. El i-a indemnat pe liderii PAS si PPDA, Maia Sandu si Andrei Nastase, sa renunte la decizia lor de boicotare a plebiscitului de demitere a lui Dorin Chirtoaca.

Potrivit lui Bolea, mentinerea deciziei de boicot inseamna preluarea puterii in Capitala de catre PD.

Posibil sah si mat de la PL

O strategie care ar da peste cap intreaga schema ar fi, in opinia unor analisti politici, semnarea cererii de demisie de catre Dorin Chirtoaca si provocarea alegerilor locale anticipate.

Aceasta ar zadarnici planul PD de a detine controlul asupra Primariei pana la alegerile ordinare din 2019. In plus, ar fi economisiti 9 milioane de lei preconizati pentru referendumul programat pentru 19 noiembrie - un referendum care, insa, poate esua din cauza absenteismului.

Aceasta nu l-ar readuce insa pe Chirtoaca din arest la domiciliu la Primarie, o asemenea decizie ramanand la discretia procurorilor.

Vitalie Calugareanu

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Primaria Chisinau scandal politic, #referendum primar Dorin Chirtoaca Chisinau , #Chisinau