Asaltul eșuat al migranților de la granița Poloniei, descris ca un câmp de luptă: ”Unul avea o praștie cu care zvârlea bucăți de pavaj departe peste liniile inamice” FOTO

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 20:53
9325 citiri
Asaltul eșuat al migranților de la granița Poloniei, descris ca un câmp de luptă: ”Unul avea o praștie cu care zvârlea bucăți de pavaj departe peste liniile inamice” FOTO
Lukașenko rămâne cu mii de refugiați pe cap și comerțul blocat la granița UE FOTO Facebook / Casa Jurnalistului

Informații despre cele întâmplate la punctul de frontieră Kuznica de la granița Poloniei cu Belarusul, atacat de migranți marți, 16 noiembrie, au fost publicate de Casa Jurnalistului.

”Noaptea așterne bruma peste sacii de dormit în care se ghemuiesc refugiații din pădurea bielorusă de la marginea Europei.

Deasupra se aud elicoptere, în față megafoane poloneze și în spate latră câinii grănicerilor bieloruși.

De o săptămână stau aici, luptându-se pe punguțe cu mâncare, împinși de soldați spre sârma ghimpată.

Disperarea crește cu fiecare dimineață în care găsesc oameni morți de frig, cărați cu pătura și aruncați în camioane militare.

Ieri li s-a spus că a venit momentul:

Lukașenko a vorbit la telefon cu Angela Merkel [adevărat] și a convins-o să le deschidă granițele către Germania [dezinformare].

Au pornit cu toții spre punctul de trecere a frontierei, aproape 3000 de oameni flancați de soldați înarmați, și pe drum li s-au alăturat alte convoaie trimise de la Minsk.

La frontieră îi așteptau rânduri de polițiști polonezi și de cameramani de la televiziuni rusești.

Era un asalt planificat de mai multe zile, pentru care s-au pregătit ambele tabere: polonezii să filmeze cu drona hoardele de barbari care atacă Europa și rușii să filmeze de aproape copiii care se îneacă cu gaze lacrimogene.

Dar refugiații s-au oprit în fața sârmei ghimpate și s-au așezat pe asfaltul înghețat, unde au petrecut o noapte mizerabilă.

Dimineața au venit din pădure niște oameni în uniforme de camuflaj sub pelerine de ploaie care le ascundeau fața.

Au început să arunce pietre peste sârma ghimpată, apoi câteva grenade sonice între polițiștii polonezi, care au ripostat cu tunuri de apă.

Refugiații s-au retras panicați, dar au fost blocați de cordoane de soldați bieloruși.

Reporterul CNN a fost lovit de un jet de apă și spune că avea substanțe iritante.

Câțiva migranți tineri au încercat să înfrunte tunurile de apă cu scuturi improvizate și au fost tăvăliți sub presiune.

Alții au început să arunce cu lemne și pietre, cu bucăți de garduri, cu semne de circulație, chiar și cu un buștean imens.

Unul avea o praștie cu care zvârlea bucăți de pavaj departe peste liniile inamice.

Televiziunea bielorusă, care transmitea în direct dintre bătăuși, l-a botezat imediat “David vs Goliatul polonez”.

Dar imaginile de propagandă nu au reușit să ascundă că era un număr mic de smardoi, împinși de la spate de omuleți în uniformă.

Restul încercau să scape, se rugau zadarnic de soldații bieloruși să-i lase înapoi spre Minsk și se retrăgeau resemnați în tabăra din pădure.

Atacul a eșuat.

Lukașenko rămâne cu mii de refugiați pe cap, cu noi sancțiuni internaționale și comerțul blocat la granița UE.

Uniunea Europeană rămâne cu o sperietură zdravănă și cu o hotărâre mai mare de a coopera împotriva amenințărilor externe.

Dar miile de oameni rămân în pădure. Nu sunt doar tineri care își caută de muncă în Germania, ci o mulțime de copii, de bătrâni și de bolnavi care au fugit din țările lor tocmai pentru că nu aveau acces la servicii medicale.

Tragedia umanitară abia începe”, relatează Casa Jurnalistului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia
În urma unei acțiuni comune a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și a Procuraturii Generale de la Kiev, precum și a serviciilor speciale poloneze, a fost reținut un cetățean polonez...
#asalt, #migranti, #Polonia, #Belarus, #punct frontiera , #Belarus