Cine sunt romanii care candideaza la alegerile locale din Belgia pentru posturi de consilieri locali

Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 19:45
6520 citiri
Cine sunt romanii care candideaza la alegerile locale din Belgia pentru posturi de consilieri locali
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape 30 de romani candideaza pe listele unor partide din Belgia la alegerile locale programate pentru 14 octombrie, ei incercand sa ocupe functii de consilieri locali in mai multe localitati, inclusiv in capitala Bruxelles.

Initiatorul proiectului DreptLaVot, care incurajeaza romanii sa voteze la alegerile din Belgia, Ioana Banach, a afirmat intr-o postare pe site-ul comunitatii virtuale a romanilor din Belgia, Rombel, ca, mai mult ca niciodata, cetatenii romani conteaza in acest scrutin, in conditiile in care in capitala Bruxelles, de exemplu, reprezinta 9% din populatie.

"In data de 14 octombrie vor avea loc alegeri in Belgia, prin care se decide cine va conduce administratiile locale. Noi, romanii din Belgia, avem dreptul sa votam in aceste alegeri. Mai mult ca niciodata, romanii conteaza in aceste alegeri. De ce sa ne pese de aceste alegeri? Pentru ca nu am fost niciodata atat de multi romani in Belgia. Suntem peste 70.000 in toata tara, iar 40.000 locuiesc in Bruxelles, conform statisticilor oficiale si fara a include romanii ce au deja si cetatenia belgiana.

Odata cu numarul, creste si potentialul nostru de a ne organiza, de a ne coordona si de a influenta modul in care suntem tratati de catre autoritatile belgiene. Reprezentand peste 9% din locuitorii din Bruxelles, avem un adevarat potential de a influenta alegerile. De ce sa ne mai pese de aceste alegeri? Pentru ca nu am avut niciodata atat de multi romani pe listele electorale pentru listele de consilieri la comunele belgiene", a aratat Banach.

Potrivit acesteia, la alegerile locale din 14 octombrie si-au depus candidatura 28 de romani, cei mai multi, 5, pentru posturi de consilieri locali in Molenbeek Saint Jean, 3 in Anderlecht dar si 2 in Bruxelles.

"Aceste candidaturi arata faptul ca suntem atat de multi care ne implicam in viata politica la nivel local, inseamna ca avem o oportunitate de a fi remarcati. Locuim in Belgia, lucram in Belgia, crestem copii in Belgia, suntem activi in institutiile europene, mediul de afaceri, servicii, pe scena culturala si asa mai departe. A avea reprezentanti romani la nivel politic inseamna ca putem sa fim mai activi in a le arata belgienilor ce contributie aducem tarii lor. Putem, pana la urma, sa imbunatatim imaginea Romaniei si a romanilor", a explicat Ioana Banach.

Aceasta a subliniat ca prezenta unor romani pe listele unor partide belgiene inseamna si faptul ca se poate face o altfel de politica.

"Multi am plecat din Romania in cautarea unui trai de viata mai bun, un venit mai decent si o sansa de a cladi un viitor pentru familiile noastre. De ce sa nu cautam, atunci, si o clasa politica mai decenta, mai putin corupta si mai interesata de bunastarea noastra? Cu siguranta evolutia politica din Romania inspira dezgust multora dintre noi. Sigur, politica implica scandaluri peste tot, iar Belgia nu face exceptie. Totusi, prin actiunile lor, acesti candidati romani sunt dispusi sa isi dedice timpul de cele mai multe ori peste programul lor obisnuit la jobul de zi, in conditiile in care majoritatea lucreaza in institutiile europene, ONG-uri sau sunt implicati in mici afaceri, iar asta imi da un gram de speranta", a mai aratat initiatorul proiectului DreptLaVot.

Ioana Banach a precizat ca a fi consilier local in Belgia nu este o cariera, ci este o pasiune care aduce cam 100-200 de euro pe luna, "mult sub nivelul de investitie personala cerut".

"Am cunoscut cativa dintre candidati si m-am bucurat enorm sa vad oameni motivati de sansa de a face ceva pentru comunitatea romana, mai degraba decat de bani sau faima", a mentionat Banach. Romanii s-au implicat in mai toate familiile politice semnificative din Belgia, ocupand locuri pe listele electorale ale majoritatii partidelor din actuala guvernare, cu exceptia Partidului Popular (PP) si a extremistilor de dreapta si de stanga. Cel mai popular partid pentru candidatii romani este Miscarea Reformista (MR), partidul conservator-liberal, care l-a dat pe actualul prim-ministru al Belgiei, Charles Michel. MR a atras nu mai putin de 10 candidati romani. Pe listele Partidului Socialist (PS) se regasesc 8 romani, dintre care doi candideaza ca independenti pe listele PS. Alte partide pe listele carora se regasesc co-nationalii nostri sunt: Partidul Social-Democrat Flamand (De Vlaamse Sociaaldemocratische Partij - sp.a), Centrul Democract Umanist (Centre democrate humaniste - CDH), Partidul Crestin-Democrat si Vlamand (Christen-Democratisch en Vlaams - CD&V), Liberialii si Democratii Flamanzi (Open Vlaamse Liberalen en Democraten - OPEN VLD) si Partidul Verde (Groen-Ecolo) ".

Potrivit prezentarii facute pe site-ul Rombel, Daniela Livia Biciu candideaza pe lista primaritei Francoise Schepmans din Molenbeek, o comuna de langa Bruxelles, pentru functia de consilier comunal, si isi propune sa aduca in fata electoratului un proiect politic liberal, "in care omul este masura tuturor lucrurilor si in care meritul, responsabilitatea individuala si libertatea ocupa un loc central".

"Sunt de aproape 20 de ani in Belgia. Nu m-am teleportat intr-o noua realitate, ci am parcurs toate etapele integrarii, de la studentie pana la pozitia actuala, de expert in comunicare, pentru institutii europene si internationale. Acest parcurs nu a fost usor, mai ales intr-o perioada in care belgienii nu cunosteau despre Romania decat povestea lui Dracula, Ceausescu si, eventual, Nadia Comaneci", a aratat in prezentarea sa de candidat Daniela Livia Biciu.

Aceasta a studiat comunicarea de masa la Scoala Franceza de Atasati de Presa, urmand diverse specializari in geopolitica, la Academia Diplomatica Europeana, precum si cursuri online de comunicare umanitara la Universitatea din Geneva si Harvard Project.

"Am lucrat, printre altele, pentru Comisia Europeana, pentru Programe Regionale America Latina si, de asemenea, ca purtator de cuvant pentru UNHCR in Africa Centrala. Dar si in sectorul privat, calatorind in peste 50 de tari. Aceasta diversitate profesionala mi-a permis consolidarea competentelor in afara sferei politice si o intelegere exacta a vietii reale a oamenilor, uneori in conditii foarte, foarte dificile. Militez pentru drepturile femeilor, mai ales libertarea de initiativa economica, ca mijloc de emancipare sociala. Pentru implicarea mea in societate, pentru cunoasterea realitatilor, am fost distinsa cu titlul de Cavaler al Meritului Social al Regatului belgian", a precizat romanca.

Daniela Livia Biciu participa la alegerile locale din 14 octombrie cu un program in care pledeaza pentru pozitia europeana si internationala a comunei Molenbeek, inclusiv in relatia cu Romania si Europa de Est in general, sustinand consolidarea clasei medii din Molenbeek, ca baza a democratiei, progresului social si economic, in care cetatenii romani rezidenti in comuna sa se regaseasca.

"E indispensabil sa avem un cuvant de spus in politica locala, pentru a evita, la fel ca si in Romania, ca partide care nu ne reprezinta sa decida pentru noi in urmatorii ani, doar pentru ca isi ambaleaza promisiunile in staniol electoral. Alegerile locale din octombrie 2018 reprezinta o dubla oportunitate, aceea de a ne face auziti si respectati ca si comunitate, de a participa activ la viata publica locala, luptand, astfel, imptriva cliseelor care adesea si in mod injust ne definesc in ochii Occidentului. Dar si aceea de a << repara >> eroarea indiferentei de la alegerile din Romania, de a nu mai lasa pe altii sa ne impuna pe ce drum trebuie sa mergem in urmatorii ani", a conchis Biciu.

Un alt roman din Belgia, Cristian Bulumac, candideaza din partea Ecolo/Groen in Etterbeek "pentru o viata mai buna pentru toti locuitorii comunei, pentru locuri suficiente in scoli, pentru mai multe spatii de joaca si spatii verzi, pentru siguranta pe strada, pentru schimburi culturale mai bune si pentru imbunatatirea relatiilor administratiei cu cei care locuiesc in comuna".

"Ati venit in Belgia pentru o viata mai buna. Si ati ramas pentru ca aici lucrurile par sa mearga mai bine si uneori mai usor. Aici stiti ca munca va este rasplatita. Suntem intr-o alta tara si poate ne e dor sau ne dorim sa ne intoarcem acasa. Dar pana atunci aici este casa departe de casa. Locul unde traim, muncim, ne simtim bine si gasim un acoperis deasupra capului seara. Iar locul asta exista si se mentine prin activitatea unei administratii. Una care nu vorbeste limba romana, nu stie ce te deranjeaza si nici ce ti-ar place, nu incearca prea mult sa te integreze ci se multumeste cu un minim de interactiune. Pe 14 octombrie urmeaza alegerile locale in Belgia, alegeri care decid cine administreaza zona in care locuiesti, cine decide taxele si modul in care administratia interactioneaza cu tine. Ca cetatean roman inscris la administratia comunei, ai dreptul sa votezi si ai un cuvant de spus", a afirmat Bulumac.

Razvan Hoinaru candideaza din partea partidelor politice belgiene Centre Democrat Humaniste + Christian Democrats & Vlaanders pentru a ocupa un loc de consilier local in Bruxelles, unde comunitatea romaneasca este a doua ca dimensiune, "ceea ce inseamna un mare aport de taxe pe care romanii il aduc bugetului de stat belgian".

"Desi platesti taxe si muncesti poate mai mult decat altii, nu beneficiezi de aceasi reprezentare publica. Exista un principiu al unei democratii si societati sanatoase, << nici o taxare fara reprezentare >> . Orasul Bruxelles are un buget de 803 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai bogate orase din lume. Nu prea pare, asa este? Unde stai tu, strada este adesea murdara dat fiind sistemul de colectare al pungilor de gunoi, cresele sunt supra-aglomerate, scolile nu se adapteaza intocmai copiilor a caror limba nativa nu este franceza sau neerlandeza, iar aglomeratia in trafic este crunta", a explicat Hoinaru necesitatea prezentei la vot.

Acesta a precizat ca in Consiliul Local Bruxelles nu este nici un roman, desi capitala Belgiei este un oras international, unde romanilor le este greu sa se faca auziti, pentru ca nu se sustin intre ei, desi prin forta numerica a comunitatii ar putea sa contribuie la luarea de decizii publice.

Candidatul roman a ajuns in Belgia in urma cu noua ani, fiind economist de profesie, si lucreaza la Parlamentul European.

"Imi doresc o mai buna implicare a comunitatii romanesti din Belgia, un vorbitor de limba romana in administratia locala pentru a facilita dialogul dintre autoritati si cetatean, o mai buna legiferare a relatiei intre proprietar si chiriasi pentru a combate abuzurile, proiecte educationale romano-belgiene la nivel pre-scolar si scolar, redeschiderea zborurilor Bruxelles - Timisoara, Craiova, Suceava", a subliniat Razvan Hoinaru.

Rombel (Romani in Belgia) reprezinta cea mai larga comunitate virtuala a romanilor din Belgia, infiintata in anul 2002, avand peste 10.000 de membri.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani candidati alegeri Belgia , #Bruxelles